Peter Peterson

Peter Peterson, handlande och kommerseråd, född 1750 och död 1827-02-09 föddes i Göteborg som son till Petter Pettersson och Anna Christina Järpe. Han var gift med Maria Charlotta Hofving och de hade dottern Sophia Christina Kennedy som var gift med Thomas Kennedy. Halvbrodern Jacob Gabriel Ullman (1764-1837) var en av de två sista svenska superkargörerna i Kanton.

Efter att ha arbetat i sin styvfar Jacob Gustaf Ullmans firma startade han 1777 en egen firma. Troligtvis var detta Peterson & Schulz som ska ha handlat med kryddor och tobak.

1796 köpte han den fastighet som då låg på den adress som idag är Södra Hamngatan 33. Tidigare ägare var handelsmannen Jonas Sernström. Vid köpet fanns där ett nybyggt tvåvånings trähus. Några år senare köpte han också granntomten åt väster, varefter han avstod hälften av denna till Frimurarlogen, som på denna och intilliggande tomt byggde sitt nya hus.

I december 1802 förstördes huset jämte åtskilliga kvarter av brand. Efter branden byggde Peterson istället ett privatpalats av sten i tre våningar som ritades av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg. 1804 påbörjades bygget.

Tre år efter fastighetsköpet i innerstaden köpte Peter Peterson också Lyckans landeri (tidigare bödelns bostad, Bödelslyckan). 1812 skänkte Peterson Lyckan till dottern Sophie och hennes man Thomas Kennedy.

Vid Peter Petersons död sålde arvingarna  huset på Södra Hamngatan år 1836 till grosshandlare Moritz L Magnus.

Andra källor: John Murray, GD Kennedy 1850-1916, 2016

Advertisements

6 svar till “Peter Peterson”

 1. Pingback: En massa nytt om rederier och redare | Det gamla Göteborg

 2. Pingback: Kvarteret Frimuraren | Det gamla Göteborg

 3. Hej, Du skriver”Några år senare köpte han också granntomten åt väster, varefter han avstod hälften av denna till Frimurarlogen, som på denna och intilliggande tomt byggde sitt nya hus.” Vad menar du med avstod och vad grundar du din skrivning på?
  Med vänlig hälsning
  Stefan Lyxell

  • Jag kan inte få ihop uppgifterna på gamla kartor, i Cederbourg (länkad), Berg (II:9–10, 53), Olga Dahls texter (gbgtomtagare.se) och frimurarlogens historia på annat.

   Peterson äger formellt tomt 22 till 1827 då han dör, men frimurarlogen som är byggt på tomt 22 och 23 byggdes 20 år tidigare. De har antingen byggt på Petersons tomt, eller mer troligt övertagit en bit av den så att gränserna stämde bättre med tomt 114 mot Drottninggatan. tomt 21 är lika stor som tomt 22 och 23 ihop vilket gör att jag tror att den betsår av tomt 21 samt en bit av tomt 22.

 4. Hej ,
  Tack för snabbt svar. Du kanske undrar varför jag ställer frågan. Jag är Kanslichef på Frimurarlogen här i Göteborg och fick en fråga från en ättling till Peter Peterson om vi hade i vår ägo något porträtt på PP . Han frågade pga av att PP skulle enligt honom ha skänkt tomten som man byggde Frimurarlogen i början av 1800 talet. Då jag tittade i en bok som gavs ut i samband med invigningen av den ombyggda Frimurarlogen 1918 så beskrivs där hur tomtköpet gått till och ingenstans nämns denne PP. Jag undrade då hur han fått dessa uppgifter och efter en googling hittade jag din hemsida där du nämner överlåtelsen, Vi har också Olga Dahls forskning om tomtägare i Göteborg och Där nämns PP men inte att han skulle skänkt någon tomt. Jag får gå vidare och se om jag hittar något i vårt arkiv.
  Än en gång tack för ditt svar, Om du inte skulle ha den bok som jag refererar till så mailar jag separat dig ett utdrag av de sidor som nämner tomtköpet.Den heter ”Frimurare-Samhällets Ordenshus, skriven av Torsten Karlberg.
  MVH
  Stefan Lyxell

  • Jag förstod att du hade med logen att göra. Jag skrev lite fel i svaret då jag skrev Cederbourg men det ska vara Åkerblom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.