Peter Peterson

Peter Peterson, handlande och kommerseråd, född 1750 och död 1827-02-09 föddes i Göteborg som son till Petter Pettersson och Anna Christina Järpe. Han var gift med Maria Charlotta Hofving och de hade dottern Sophia Christina Kennedy som var gift med Thomas Kennedy. Halvbrodern Jacob Gabriel Ullman (1764-1837) var en av de två sista svenska superkargörerna i Kanton.

Efter att ha arbetat i sin styvfar Jacob Gustaf Ullmans firma startade han 1777 en egen firma. Troligtvis var detta Peterson & Schulz som ska ha handlat med kryddor och tobak.

1796 köpte han den fastighet som då låg på den adress som idag är Södra Hamngatan 33. Tidigare ägare var handelsmannen Jonas Sernström. Vid köpet fanns där ett nybyggt tvåvånings trähus. Några år senare köpte han också granntomten åt väster, varefter han avstod hälften av denna till Frimurarlogen, som på denna och intilliggande tomt byggde sitt nya hus.

I december 1802 förstördes huset jämte åtskilliga kvarter av brand. Efter branden byggde Peterson istället ett privatpalats av sten i tre våningar som ritades av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg. 1804 påbörjades bygget.

Tre år efter fastighetsköpet i innerstaden köpte Peter Peterson också Lyckans landeri (tidigare bödelns bostad, Bödelslyckan). 1812 skänkte Peterson Lyckan till dottern Sophie och hennes man Thomas Kennedy.

Vid Peter Petersons död sålde arvingarna  huset på Södra Hamngatan år 1836 till grosshandlare Moritz L Magnus.

Andra källor: John Murray, GD Kennedy 1850-1916, 2016

Advertisements

2 Replies to “Peter Peterson”

  1. Pingback: En massa nytt om rederier och redare | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Kvarteret Frimuraren | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.