Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Ove Allansson

Ove Allansson, född 13 juni 1932 i Lidköping, död 9 januari 2016 i Göteborg,var en svensk författare och sjöman. Han växte upp i Kvänum i Västergötland:

Allansson växte upp på Västgötaslätten. Pappa var elektriker och uppfinnare medan mamma var sömmerska. Under åren som yngling intresserade han sig för science fiction, fotboll och jazz. Han jobbade som elektrikerlärling, lärde sig svarva och svetsa. Hans uppväxt återfinns i självbiografiska romanerna Kapten orädd och jag och De haltande åren. Ove längtade ut på havet och en tillvaro präglad av äventyr. Enligt egen utsago motsvarade hans göromål ombord en fastighetsskötares.

Mest omtalade verk ur ymniga kategorin sjöfartslitteratur är utan tvekan Ombordarna; dels gav den upphov till flera riksdagsmotioner, dels förbättrades villkoren för manskapet på bullriga båtar. Bokens sprängstoff kan jämföras med Ivar Lo och hans kamp för att få slut på statarsystemet. Mest underhållande är definitivt romanen Här seglar Manfred Nilsson, vars huvudperson ständigt avbryter berättarjaget på ett dråpligt vis. Ett oerhört stort antal noveller och dikter med sjöfartsmotiv har publicerats som böcker, i tidskrifter och antologier.

År 1984 flyttade han till Göteborg där han levde tillsammans med hustrun. De fick två barn.

Författardebuten skedde med dikter i Sjömannen 1963 och med en novell i Metallarbetaren samma år. Efter det var han medarbetare i en rad tidningar och tidskrifter. Han har skrivit ett trettiotal böcker och deltagit i ungefär lika många antologier. Har har också varit redaktör för tre antologiböcker med sjöberättelser. Den första boken i romanform, ”Resan till Honduras”, gavs ut år 1967 och år 1969 blev han författare på heltid.

Den dokumentära romanen ”Sjömän” och debattromanen ”Ombordarna” som tar upp arbetsmiljö, bostäder och sjölagstiftning ledde till flera års debatt och tre riksdagsmotioner om sjöfolkets villkor.

Ove Allansson fick ett flertal priser bland dem Ivar Lo-priset 1988, Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2003 och Stig Sjödinpriset 2008.

Hösten 2015 instiftade fackförbundet Seko, som numera organiserar sjöfolket, ett litteraturpris i Ove Allanssons namn. Priset delas ut nästa gång 2017, prissumman är 100 000 kronor.

Advertisements

Kommentera