Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Sophie Elkan

Sophie Elkan

Sophie Elkan

Sophie Elkan, född Salomon den 3 januari 1853 i Göteborg, död där 5 april 1921, var en svensk författare och översättare. Kring sekelskiftet 1900 var hon en framgångsrik och populär författare, känd främst för sina historiska romaner. Debuterade, under pseudonymen Rust Roest, med novellsamlingen Dur och moll år 1889.

Hon föddes som dotter till grosshandlaren Alexander Salomon och modern Henriette Abrahamson. Hon hade två syskon, den blivande ”slöjdens fader” Otto Salomon och Elise Salomon. Hon fick sin utbildning på fru Bruenechs privatskola i Göteborg och gifte sig 1872 med musikbokhandlaren Nathan Elkan (Elkan & Schildknecht) i Stockholm. De fick en dotter, Kerstin Elkan som dog inte överlevde till vuxen ålder

Sophie Salomon växte upp i ett burget köpmanshem vid Östra Hamngatan i Göteborg, dit fadern, som var född i Stockholm sannolikt flyttade när han var i 40-års ålder. Hans far, Benjamin Salomon (t. 1821), var född i Goldberg och hans mor, Sophia Nissen, i Stralsund.

År 1879 drabbades hon av en stor personlig tragedi, då hennes man och tvååriga dotter avled i tuberkulos med en dags mellanrum under ett besök i Nice som syftade till att kurerar mannen från sin lungsjukdom. Sophie elkan var inte med i Nice. Nyårsdagen 1880 miste Sophie även sin far, Alexander Salomon.
De händelserna präglade Elkan för resten av livet och hon bar därefter alltid svarta klänningar.

Efterhand började Elkan att intressera sig för författande. Det första arbetet hon tog sig an var översättningar av brodern Otto Salomons Skrifter av uppfostringskonstens stormän. Efterhand utgav hon egna texter, 1889 publicerades berättelsen En liten historia utan namn i Göteborgs handels- och sjöfartstidning under pseudonymen Rust Roest. Berättelsen ingick i novellsamlingen Dur och moll som utkom samma år. Under de följande åren utgav hon ett flertal novellsamlingar.

1894 träffade hon Selma Lagerlöf för första gången. Elkan stod till en början mycket främmande inför Lagerlöfs romantiska författarskap, men ur deras bekantskap sprang snart en nära vänskap. Då Selma Lagerlöf 1895 reste till Italien var Sophie Elkan hennes reskamrat.

Med John Hall – en historia från det gamla Göteborg gjorde Elkan stor succé 1899 och i slutet på året begav hon och Selma Lagerlöf sig ut på en resa till Egypten och Palestina. Den resan kom att bli välkänd eftersom den utgjorde underlag för Selma Lagerlöfs roman Jerusalem. Paret hade tidigare rest tillsammans i Italien, Frankrike, Belgien och Holland.

Elkan begravdes på judiska begravningsplatsen i Göteborg. Hennes tillhörigheter var testamenterade till Selma Lagerlöf, som lät inreda ett rum på Mårbackas övervåning med Elkans tavlor och möbler, det s.k. Elkanrummet. Elkan har även fått en gata uppkallad efter sig, Sophie Elkans gata, som ligger på Hisingen i Göteborg

Texten delvis från Wikipedia.

Advertisements

One Response to Sophie Elkan

  1. […] skönlitterära författare som skrivit om Göteborg är bl.a. Sophie Elkan och J. A. Wadman (Göteborgs […]

Kommentera