Hasselblads Film

I början av 1900-talet började F.W. Hasselblad & Co att distribuera spelfilm i Sverige, från 1909 genom sitt dotterbolag Hasselblads Fotografiska AB. Så småningom började man även producera egna biograffilmer. Sommaren 1915 bildades det en Cinematograf-avdelning inom Hasselblads Fotografiska AB.

Inspelningsateljén som kinematografavdelningen på Hasselblad Fotografiska AB lät bygga på Otterhällan i Göteborg togs i bruk i maj 1916. Ateljén var 19 meter lång och 9 meter bred, takhöjden mellan 5 och 8 meter. Två av väggarna och taket var av glas. Byggtiden var två månader.

Georg af Klercker arbetade åren 1915-18 som ensam regissör, konstnärlig ledare, och produktionschef för Hasselblads Fotografiska AB i Göteborg, och gjorde under den perioden sammanlagt omkring 30 spelfilmer. Fotografer var Carl Gustaf Florin, Gustav A. Gustafson, Gösta Stäring och Sven Pettersson.

Inspelningarna gjordes alltid sommartid när ljuset gav tillräcklig exponering och skådespelarna var teaterlediga.

Under 1916 regisserade Georg af Klercker hela 15 filmer. Det höga arbetstempot tärde på honom, och när årets inspelningsperiod var över tvingades han kurera sig på Tyringe sanatorium.

När Filmindustri AB Skandia bildades 1918  genom en sammanslagning av kinematografavdelningen på Hasselblad Fotografiska AB, Victorias Filmbyrå, Biograf AB Victoria, Svea Film, Biograf AB Sverige och Pathé Frères svenska filial, beslutade bankmän och filmdirektörer att det nya bolagets verksamhet skulle förläggas till Stockholm. Strax börjar man bygga en ateljé vid Långängen i Stocksund.

Under 1919 gjorde Filmindustri AB Skandia några sista filmer i ateljén på Otterhällan, sen stängdes den för gott.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.