LM Engströms gymnasium

L M Engströms Gymnasium är en fristående gymnasieskola i Göteborg.
Det är ett av endast två gymnasier i Sverige med kristen profil och landets enda evangelisk-lutherska gymnasium. Har ungefär 570 elever och ligger på Västra Hamngatan i centrala Göteborg. LM Engströms gymnasium drivs av Peter Isaac Béens utbildningsstiftelse, som även driver Församlingsfakulteten och Bibelskola Göteborg.

Skolan startade 1924 med 25 elever som fick möjlighet läsa till studentexamen. Namnet var Göteborgs Enskilda Gymnasium för blivande präster eller Prästgymnasiet. Skolans lokaler fanns först i Hvitfeldtska läroverket men kom snart få egna lokaler på Prästgatan 10. Studentexamen gavs från omkring 1927 till 1968.

1966 fick skolan namnet Göteborgs enskilda gymnasium och flyttade till Viktor Rydbergsgatan 22. Skolan bar också under några år efter 1970 namnet Vasagymnasiet.

I början av 1990-talet bytte skolan namn till LM Engströms gymnasium efter prosten Lars Magnus Engström i Bolstad, Dalsland, som var en av initiativtagarna till det ursprungliga skolan. 1993 flyttade skolan till Hamngatan 15 och 17, dvs Telegrafverkets hus och huset tvärsöver Magasinsgatan från detta.

Västra Hamngatan 17

Västra Hamngatan 17

Text i huvudsak från Wikipedia

2 svar på ”LM Engströms gymnasium”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.