P.C. Rettig & Associés

Del 7 av 11 i serien Tobaksbolag

Pehr Christian Rettig, son till Stephanus Cyrillus Rettig i Karlskrona, och innehavare av den 1809 startade tobaksfabriken i Gävle, P.C. Rettig & C:o, anhöll 1821 att få starta en tobaksfabrik i Göteborg. Eventuellt hade han för avsikt att flytta hela produktionen till Göteborg men så skedde aldrig.

Privilegiet beviljades den 8 oktober 1821 och företaget fick namnet P.C. Rettig och Associés.  År 1822 övertog han den Gradmanska tobaksfabriken vid Gubbero. Men redan samma år startade makarna Gradman en ny rörelse på Gubbero trots Rettigs protester.

Under de närmaste åren var tillverkningsvärdet cirka 20 000 kr.  Den 2 november 1836 erhöll sonen Christian August Rettig (1813-1838) rörelsen som en gåva från fadern. Sonen hade då redan till faderns stora tillfredsställelse förestått verksamheten.  Sonen avled dock redan 1838 sängbunden och svårt plågad av gikt.

Hustrun/änkan Maria Amalia Nordqvist (f. 1810) sålde företaget för 10 000 rdr rsg till släktingen och handlanden August Ludvig Alarik Bundy (1806-1881) som den 1 juli 1839 erhöll bekräftelse på överlåtelsen.

Den 18 september 1840 blev handlanden Jonas Wessberg återförsäljare för firman. Deras samarbete fungerade inte alls och misshälligheterna hamnade inför domstol 1842.  Istället upptogs svågern Svante August Nordqvist som delägare i firman den 14 juni 1844.

Företaget gick då fortfarande under namnet P.C. Rettig & C:o trots att P.C. Rettig inte var delägare. 1847 gick rörelsen i konkurs och 1848 upphörde all tillverkning.

Den 14 januari 1852 uppsade August Bundy sitt burskap. På grund av fattigdom nedsattes hans skatter. Senare blev han verkmästare vid F.H. Kockums tobaksfabrik i Malmö där han kvarstannade till sin död.

Serienavigation<< J.A.Gradmans tobaksfabrikC.D. Eggers tobaksfabrik >>
Advertisements

One Reply to “P.C. Rettig & Associés”

  1. Pingback: J.A.Gradmans tobaksfabrik | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.