Gunnar Mellgren

Gunnar Mellgren
Gunnar Mellgren

Gunnar Emanuel Mellgren föddes 1872-11-14 i Göteborg och dog 1929-03-03 i Tidaholm. Son till Frans Leopold Mellgren (1837-91) och Berta Theresia Sörqvist (1838-1912).

Han var ingenjör och arbetade bland annat på Göteborgs mekaniska verkstad och senare som disponent för Tändsticksbolaget Vulcan i Tidaholm.

Hans hobby var att konstruera segeljakter och han ritade många kända kappseglare, till exempel racern Revanche och fenkölsracers som Esther och Cake Walk samt den stora racern Garm IV mera känd som San Toy men totalt konstruerade han många fler segelbåtar:

Född 1872, började ingeniör Mellgren, hvilken är en synnerligen sympatisk person med anspråkslöst uppträdande, och som från barndomen lärt seglingens konst, år 1895 sin bana som konstruktör med den lilla stålbåten »Göta», en synnerligen god början.

Sedan följde en efter annan »Kerstin> (1896), »Verdandi», »Dora», »Eira» (1897), »Trollsländan», »Garm», »Hamingja», »Hebe», »Margareta», »Alexandra», »Le petit bleu», »Ella», »Thelma» (1898), «Revanche» (1899), »Ingalill», »G. K. S. S. 1901», »Ingrid», »Ester» (1900) samt fyra jakter till Norge, af hvilka tre efter samma ritning – en alldeles ypperlig samling, som också gjort glänsande skördar af pokaler.

Garm IV byggdes för den göteborgske köpmannen Olof Mark och försvann spårlöst på 1950-talet. 1905-09 ägdes båten av bankiren Gösta Kyhlberger under namnet San-Toy. En seglande båt konstruerad av Mellgren finns fortfarande kvar, en annan, Ester, har bärgats från botten och en kopia på Garm IV är under byggnad.

Advertisements

Ett svar till “Gunnar Mellgren”

  1. Pingback: Släkten Mellgren | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.