L.E. Magnus & Co

L. E. Magnus fick skyddsbrev för handelsidkande i öppen bod i Göteborg år 1795 och kom i samband med detta att starta handelsrörelsen L. E. Magnus & Co. År 1804 ändrades namnet till Magnus Associés. Firman drev handel med kolonialvaror och textiler samt ägnade sig åt en viss bankirverksamhet. Med tiden utvecklades företaget till en omfattande handelsrörelse där socker, tobak och kaffe utgjorde hörnstenarna.

År 1806 startade L. E. Magnus ett sockerbruk, Katrinedal. Sockerbruket blev ett av stadens största. 1840 stod . D. Carnegie & Co för 24,7% av den svenska sockerproduktionen medan L.E. Magnus & Co stod för 12,1%. 1849 brann fabriken ner och istället blev delägarna Magnus och Morris Jacobson delägare i D. Carnegie & Co med 1/7 var. 1851 dog L.E. Magnus och Eduard Magnus övertog hans del i firman såväl som i D. Carnegie & Co. Övriga delägare i D. Carnegie & Co var David Carnegie d.y med 3/7, Oscar Ekman 1/7 och John Barclay 1/7. Jacobssons andel  i D. Carnegie & Co såldes 1875 och Magnus andel år 1879.

Vid sidan av sockerbruket startade L. E. Magnus år 1812 en tobaksfabrik. Företaget blev år 1815 troligen det första i Sverige som tillverkade cigarrer. I likhet med socker utgjorde tobak en av de konsumtionsvaror som ökade kraftigt och övergick från att betraktas som en lyxvara till att ses som en nödvändighetsvara. Cigarrfabrikationen upphörde redan 1820 på grund av dålig avsättning. Magnus övriga tobaksfabrikation avtog också rätt snart och produktionen upphörde 1837, då andra handels- och fabriksfrågor fick större prioritet.

Firman L. E. Magnus & Co hade också intressen i andra judiska företag. När handlanden Levi Fürstenberg anlade sin textilindustri Oscarsdal 1832–33 gick firman L. E. Magnus & Co in som förläggare och finansiär. Familjerna Fürstenberg och Magnus kom senare att knytas närmare varandra genom äktenskapsförbindelser. Från 1851 var Eduard Magnus och Morris Jacobsson delägare i L.E. Magnus & Co.

Ett ytterligare exempel är att Magnus var med och finansierade det kattuntryckeri som drevs av Isaac Pineus änka, Betty.

Förutom att detta visar på ett samarbete inom den judiska gruppen är det ett intressant exempel på änkors möjlighet att driva familjens företag vidare efter makens död. Betty kom dessutom att bli mer framgångsrik än sin man.

Familjen Magnus var inte enbart engagerad i företag drivna i judisk regi. D. Carnegie & Co har redan nämnts. Eduard Magnus och Morris Jacobson gick dessutom in som finansiärer och delägare i Holmens bruk i Norrköping.

L. E. Magnus & Co spelade också en betydande roll på Göteborgs kreditmarknad. De var både inblandade i Göteborgs första sparbank och Göteborgs Privat Bank (senare Göteborgs enskilda bank, Göteborgs bank och Götabanken).

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.