Bohus Stickning

Emma Jacobsson, gift med landshövdingen Malte Jacobsson, organiserade 1936 ett nödhjälpsarbete för kvinnorna i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. 1939 bildades föreningen Bohus Stickning.

Arbetsledningen fanns i Göteborg och majoriteten av stickerskorna i norra Bohuslän. Stickkurser var en av förutsättningarna för att denna hemindustri blev så framgångsrik. Kurserna stärkte kvinnorna på flera plan, både som yrkeskvinnor och socialt. En veckas semestervistelse, vilket vid denna tid var ovanligt, på annan ort ingick i förmånerna.

De som skapade mönster för Bohus Stickning var, förutom Emma Jacobsson själv också Vera Bjurström, Anna-Lisa Mannheimer Lunn, Karin Ivarsson, Annika Malmström-Bladini och Kerstin Olson. Utöver dessa sex har också Mona Reuterberg, Margareta Nordlund, Ulla Eson Bodin och Erna Gislev tagit aktiv del av det konstnärliga arbetet. Som rådgivare genom åren hade Göta Trägårdh stor betydelse för företagets konstnärliga profil.

Garn och stickbeskrivningar distribuerades till stickerskorna från stickcentralen i Göteborg. Tillbaka sändes efter en tid de färdiga alstren. Efter justering och besiktning levererades plaggen till välrenommerade firmor i storstäderna.

Försäljning av hemstickade plagg i exklusiv design av högsta kvalitet och oftast av angoragarn, var kännetecknet för produkterna från Bohus Stickning.

Produkterna väckte stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark tillhandahöll dessa omtyckta och åtråvärda plagg.

Verksamheten lades ner 1969 då stickerskorna kunde få bättre betalt på annat håll och produkter av syntetiska material hade blivit svåra att konkurrera med.

30 år efter nedläggningen av Bohus Stickning 1969 blev det återigen möjligt att klä sig i Bohus Sticknings design, genom att själv sticka enligt de ursprungliga mönstren. Mellan 1999 och 2013 tog Solveig Gustafsson, Solsilke, i samråd med Bohusläns museum fram materialsatser med reproduktioner av 51 av Bohus Sticknings design. Sedan 2014 har Pernille Silfverberg, AngoraGarnet, tagit över arbetet med att producera dessa materialsatser.

Bohus Stickning
Bohus Stickning-plagg från vänster: Kofta Röda randen, mönstret har formgivits av Anna-Lisa Mannheimer Lunn på 1940-talet. Kofta i rosa Crevetten av Annika Malmström-Bladini från år 1955. Jumper Randiga loppan komponerades av Emma Jacobsson på 1940-talet. Karin Ivarssons Stora spetskragen från omkring 1960. Kerstin Olson, kofta blå variant av Ägget samt baretterna Akvamarinen och Bruna dimman, alla mönstren komponerade på 1960-talet. Bild: Bohusläns Museum
Advertisements

2 Replies to “Bohus Stickning”

  1. Pingback: Anna-Lisa Mannheimer Lunn | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Arkaden | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.