Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Anna-Lisa Mannheimer Lunn

Anna-Lisa Mannheimer Lunn föddes den 11 april 1904 i Göteborg som dotter till bankmannen Herman Mannheimer och Lisa Magnus. Hon var gift med Vøgg Ritzau Lunn (1900-?). Hon var designer och textilkonstnär.

Bosatt i Köpenhamn kom hon ändå att bli en viktig designer för Bohus Stickning som hade sitt kontor i Göteborg medan de som arbetade för företaget fanns i norra Bohuslän. Hon åkte regelbundet till Göteborg för att fylla på förrådet med garn och nystan som skulle omvandlas till mönsterförlagor. Hon stickade mycket till husbehov och det var genom en egenkomponerad jacka av tvättskinn med mönsterstickade ärmar som gav mönstret Röda Randen skapades. 1947 komponerade hon det mest efterfrågade mönstret i Bohus Sticknings historia, Blå Skimmer.

Blå Skimmer

Jumper i mönstret Blå Skimmer. Design: Anna-Lisa Mannheimer Lunn, 1949. Bild: Bohusläns Museum

Advertisements

2 Responses to Anna-Lisa Mannheimer Lunn

  1. […] skapade mönster för Bohus Stickning var, förutom Emma Jacobsson själv också Vera Bjurström, Anna-Lisa Mannheimer Lunn, Karin Ivarsson, Annika Malmström-Bladini och Kerstin Olson. Utöver dessa sex har också Mona […]

  2. […] Herman Mannheimer, född 26 juli 1867 i Göteborg, död 10 aug 1942 i Jonsered, var en svensk finansman. Han var son till finansmannen Theodor Mannheimer och Hanne Meyer, bror till advokaten och politikern Otto Mannheimer samt farbror till advokaten Love Mannheimer.  Gift 23 febr 1898 i Gbg, Mosaiska, med Lisa Magnus, f 30 april 1876 där, död 10 febr 1957 där, Vasa, dotter till grosshandlare Samuel Ernst Magnus och Henriette Meyer. Far till Ted Mannheimer och Anna-Lisa Mannheimer. […]

Kommentera