Waidele

Waidele var ett musikföretag i Göteborg, grundat 1885 i Söderhamn. Ursprungligen sålde företaget pianon från Sverige (Nordiska Pianofabriken, Vetlanda) och pianon som importerades från Tyskland, men även blås- och stråkinstrument samt strängar och noter.

Företaget var verksamt i Göteborg 1911–1996, då man i slutet sålde alla typer av musikinstrument, grammofonskivor, kassettband, radio- samt teveapparater. Som mest hade Waidele cirka 120 anställda, och mot slutet 11.

År 1911 flyttade Gustav Waidele från Söderhamn till Göteborg och övertog Gustaf Malmgrens musikaffär i Arkaden.

Då grammofonen slog igenom var Waidele tidigt ute, och i september 1926 annonserade man om inspelningar med sångaren Jack Smith, ”the whispering barytone”.

Nordiska Musikförlagets filial i Göteborg, som förestods av Bertil Mannheimer, övertogs av Waidele 1937. Verksamheten bestod av ett notlager samt en begränsad förläggarverksamhet.

I maj 1970, flyttade butiken till Fredsgatan i samma kvarter som Arkaden. Waidele fanns periodvis på flera ställen i Göteborg; vid Olskroksgatan 2, Kungsgatan 44, Landsvägsgatan 16, Stigbergsliden samt huvudaffären i Arkaden. Affärer fanns även i andra städer under vissa år, bland andra Borås.

På grund av den ökade konkurrensen från radio- och tevehandeln utanför stadskärnan tvingades den sista ägaren Lars Waidele att stänga butiken den 3 februari 1996. Skivaffären med bara rock- och popmusik levde dock kvar med annan ägare i några år. Den hette även då Waidele, men ägdes inte längre av släkten Waidele.

Texten i huvudsak från Wikipedia

Advertisements

One Reply to “Waidele”

  1. Pingback: Arkaden | Det gamla Göteborg

Kommentera