Ingalill Söderman

Ingalill Söderman
Ingalill Söderman som Lilla Helgonet på Stora Teatern, Göteborg 1927

Ingalill Söderman, född 13 april 1902 i Stockholm, död 8 augusti 1988 i Göteborg, var en svensk operettsångerska och skådespelerska. Hon var dotter till operasångarna Carl August Söderman och Erica Bergenson samt syster till operettsångerskan Greta Söderman. I sitt första äktenskap som ingicks 1927 var hon gift med skådespelaren och operettsångaren Felix Grönfelt och för andra gången gift 1932 med musikhandlaren Bertil Mannheimer.

Hon studerade vid Dramatens elevskola 1921-1923, därefter engagerades hon vid Svenska Teatern.

Hon startade karriären som operettsångerska på Oscarsteatern 1925. Hon engagerads en kortare period vid Hippodromteatern i Malmö varefter hon 1927 knöts till Stora Teatern, Göteborg, där hon blev kvar i 20 år. Hon fick därefter ett tioårskontrakt med Folkteatern i Göteborg, där hon var verksam som komediskådespelerska.

1944 spelade hon den kvinnliga huvudrollen i den romantiska operetten Djävulsryttaren av Emmerich Kálmán. Den sändes i Sveriges Radio och repriserades på juldagen 1980.

Hon turnerade i folkparkerna under 28 år och hade egna turnéer från 1948 och var då även verksam som turnéledare och regissör.

Text från Wikipedia.

Advertisements

Ett svar till “Ingalill Söderman”

  1. Pingback: Bertil Mannheimer | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.