Agnes Heiberg-Mannheimer

Föddes den 16 maj 1894 i Göteborg som Agnes Mannheimer, död 8 februari 1934 i Oslo, var en svensk-norsk konstnär. Hon var dotter till Otto Mannheimer och Charlotte Abrahamson och från 1922 gift med konstnären Jean Heiberg.

Hon studerade för Birger Simonsson vid Valands målarskola i Göteborg och vid Carl Wilhelmson och Grünewalds målarskolor i Stockholm samt för Henrik Sørensen i Oslo och under ett flertal studieresor till Frankrike. Separat ställde hon ut på bland annat Kunstnerforbundet i Oslo 1931 och hon medverkade i Oslos høstutstilling 1933.

Hon var i sin tidiga konst påverkad av Göteborgskonstnärerna Birger Simonsson och Gösta Sandels medan hon i slutet av sin levnad tog intryck av det strävare norska måleriet.

Hennes konst består av stilleben, porträtt ,figurmotiv, blommor och landskap med motiv från Skåtøy vid Kragerø och Holmsbu. Agnes Heiberg är representerad vid Göteborgs konstmuseum.

Ett flertal minnesutställningar har visats med hennes konst, den första var 1935 i Göteborgs konsthall som visade verk av Charlotte Mannheimer och Agnes Heiberg som båda avled 1934. Galleri God Konst i Göteborg visade ett urval av hennes produktion 1947 och Kunstnerforbundet i Norge visade 1964 ett urval av hennes akvareller som var målade 1917-1934.

Text från Wikipedia.

På landet, 1930.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.