Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Charlotte Mannheimer

Charlotte Emma Mannheimer, född 5 april 1866 i London, död 10 september 1934 i Göteborg, var en svensk konstnär och mecenat.

Charlotte Mannheimer var dotter till grosshandlaren Abraham Meyer (Arnold) Abrahamsson (1831–1911) och Flora Henriette de Jongh (1842–1922). Hon var från 1893 gift med advokaten Otto Mannheimer samt mor till Agnes Heiberg och Edgar Mannheimer samt syster till Florence Olga Abrahamson.

Charlotte Mannheimer studerade konst på South Kensington Art School i London 1882 och vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn 1887. Hon medverkade från 1893 i utställningar i Köpenhamn, Stockholm och Göteborg. Hennes konst består av stilleben och landskapsmålningar och några porträtt. En minnesutställning med hennes och dotterns konst visades på Göteborgs konsthall 1935 och på Konstnärshuset i Stockholm genomfördes en större utställning med hennes konst 1950.

Förutom målning arbetade hon för att sprida samtida konst till Göteborgs skolor. Hon stödde också konstnärer som Sigrid Hjertén, Sigfrid Ullman, Birger Simonsson och Gösta Sandels. Hon var också en drivande kraft i grundandet av Göteborgs Högre Samskola 1901.

Charlotte och Otto Mannheimer har donerat medel till en fond i deras namn, instiftad 1912. Fonden har bland annat köpt in konst till skolor och sjukhus i Göteborg och delar idag ut stipendier till konstnärer och pedagogisk utveckling och forskning.

Mannheimer är som konstnär representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och Nasjonalgalleriet i Oslo.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

3 Responses to Charlotte Mannheimer

  1. […] död 8 februari 1934 i Oslo, var en svensk-norsk konstnär. Hon var dotter till Otto Mannheimer och Charlotte Abrahamson och från 1922 gift med konstnären Jean […]

  2. […] säkert hans tecknande och måleri av Ivar Arosenius. Genom ett stipendium från Otto och Charlotte Mannheimer kom Henning till Rom, där han framför allt studerade skulptur på museerna. Åren 1907-08 kom […]

  3. […] Edgar Mannheimer, född 1904, död 1965, var en svensk barnläkare och professor, internationellt känd som ”den europeiska barnkardiologins fader”. Han var son till politikern Otto Mannheimer och konstnären Charlotte Mannheimer. […]

Kommentera