Clarholm & Bergman

Grossistfirma inom kolonialvarubranschen som etablerades under sitt nuvarande namn den 2 mars 1846 av Mauritz Bergman och John Magnus Clarholm. Sedan Clarholm år 1863 avlidit fortsatte Bergman ensam företaget, tills han 1889 upptog sonen Carl August Bergman till delägare. Denne hade redan år 1882 börjat arbeta i firman efter att förut hava praktiserat i Tyskland och England.

Mauritz Bergman lämnade firmans ledning 1906 och avled samma år, 86 år gammal. Samma år ingick Axel Tengstrand såsom delägare i firman efter att under tjugutvå år varit delägare i den sedermera upphörda kolonialvarufirman Bröderna Hammarström, Göteborg. De båda kompanjonerna drev upp företaget till en betydande omfattning.

År 1920 inträdde C. A. Bergmans måg, marinintendent Georg Österdahl som var gift med Emma-Karin Bergman, såsom medarbetare och 1925 såsom delägare i firman. Han hade dessförinnan studerat vid Handelshögskolan i Stockholm och praktiserat i England. Året därpå lämnade Axel Tengstrand det aktiva arbetet inom rörelsen. Han avled samma år 69 år gammal. Sonen Sven Tengstrand, som år 1918 börjat arbeta i företaget men under åren 1920—1924 varit anställd i affärsföretag i England, Tyskland och Frankrike blev år 1928 delägare i firman.

Firmans kontor och lager var från början av 1880-talet inrymda i fastigheten Norra Hamngatan 34—Köpmansgatan 25. Firman sysselsatte 1929 en 20 personer på kontoret och nästan lika många på lagret. Arbetsområdet omfattade vid denna så gott som hela Sverige, och firman hade ett 20-tal resande och agenter. Firman sålde framförallt kryddor, sirap, risgryn, torkade frukter, konserver och delikatesser, färger och oljor men också mycket annat.

Vid Sven Engstrands död tog han son Leif Engstrand över som ägare i företaget och när Georg Österdahl dog övertog hans fru hans andel i företaget. Verksamheten i företaget placerades senare i ett aktiebolag, Clarholm & Bergman AB vars samtliga aktier ägdes av Clarholm & Bergman HB. 1972 ägdes företaget av Leif Engstrand och Emma-Karin Österdahl men 1974 såldes aktiebolaget till Dagab (numera en del av Axfood). Vid denna tid fanns det nästan 300 anställda i företaget som då hade kontor och lager i Mölndal.

Andra källor: Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv 1972

Advertisements

One Reply to “Clarholm & Bergman”

  1. Pingback: Carl Bergman | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.