Tändsticksfabriks AB Vulcan

År 1868 beslutade Hans Henric von Essen att i samarbete med grosshandlaren Charles E. Bratt från Göteborg, att anlägga en tändsticksfabrik på en holme i Tidan invid Tidaholms bruk.  Tändsticksfabriken och företaget Tändsticksfabriks AB Vulcan växte snabbt med stor export. 1870 hade företaget cirka 120 anställda.

Huvudkontoret flyttades år 1872 till Göteborg och George Murray anställdes som chef. Från 1875 var han VD i företaget. Under hans ledning under några år kom att bli världens största tändsticksfabrik och mot slutet av seklet sysselsattes mer än 1 300 arbetare. Han anpassade sig efter kundernas önskemål och tillverkade större antal olika askformat, etiketter etc än någon annan fabrik. Då Jönköpings och Vulcans tändsticksfabriks AB bildades 1903 genom Vulcans sammanslagning med bl. a. Jönköpings tändsticksfabrik, drog sig George Murray tillbaka till privatlivet.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

  1. Pingback: George Murray | Det gamla Göteborg