Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Renströmska Bad- och tvättanstalten

Renströmska Bad- och tvättanstalten i Haga invigdes den 9 december 1876. Den bestod då av enklare karbad i en andraklassavdelning vänd mot Haga Östergata och en elegantare avdelning för första klass vänd mot Södra Allégatan. Medel ur Renströmska fonden användes för att finansiera bygget. Byggnaden ritades av Axel Kumlien med stadsarkitekten Victor von Gegerfelt som medhjälpare. Inredningen i det romerska badet ritades av arkitekten F.G. Dahl i morisk stil.

Dahls originalritningar

Badets mellandel med det romerska badet förstördes i en brand år 1903. En nybyggnation gjordes efter ritningar av Wilhelm Klemming, som tidigare medverkat vid uppförandet av Sturebadet och Centralbadet i Stockholm. I och med detta fick badet en större hall med en simbassäng. Det romerska badet fick då en inredning inspirerad av både den tidstypiska jugendstilen.

När Valhallabadet öppnades 1956 stängdes Renströmska badet i Haga. Därefter användes byggande först av ett verkstadsföretag som bland annat sysslade med galvanisering och därefter huserade en mängd föreningar i huset, däribland teatergrupper, Gambianska föreningen och Föreningen Ett Hus i Centrum (Sprängkullen). I huset drevs också flera svartklubbar med musik och dans under 1980-talet.

1995-96 renoverades byggnaden och 1997 återöppnades det som badhus under namnet Hagabadet. Utseendet inomhus i den stora hallen är i grunden den som skapades 1906.

Läs också:

Hagabadet

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

One Response to Renströmska Bad- och tvättanstalten

  1. […] badanstalten i Majorna invigdes 1892 som en filial till Renströmska Bad- och tvättinrättningen i Haga. Byggnaden ligger i hörnet av Karl-Johansgatan och Djurgårdsgatan. Bygget finansierades av den […]

Kommentera