Renströmska Bad- och tvättanstalten

Renströmska Bad- och tvättanstalten byggdes i kvarteret Översten i Haga efter att Sven Renström 1869 donerat medel till Göteborgs stad för ”befordran av snyggheten, sundheten och hälsovården” till den Resntrömska fonden. Medel ur Renströmska fonden användes för att finansiera bygget. Byggnaden ritades av Axel Kumlien och P.J. Rapp med stadsarkitekten Victor von Gegerfelt som medhjälpare. Den togs fram i samråd med professor Carl Curman, som var den tidens främsta expert i balneologi. Anläggningen som byggdes 1875–76 invigdes den 9 december 1876. Den bestod då av enklare karbad i en andraklassavdelning vänd mot Haga Östergata och en elegantare avdelning för första klass vänd mot Södra Allégatan. Inredningen i det romerska badet ritades av arkitekten F.G. Dahl i morisk stil.

Dahls originalritningar

Badets mellandel förstördes i en brand år 1903. En nybyggnation gjordes efter ritningar av Wilhelm Klemming, som tidigare medverkat vid uppförandet av Sturebadet och Centralbadet i Stockholm. I och med detta fick badet en stor simhall. Det romerska badet fick då en inredning inspirerad av både den tidstypiska jugendstilen.

En inre ombyggnad gjordes 1919 och 1931 påbyggdes sidopartierna mot Södra Allégatan. Med åren ansågs dock utrymmena vara för trånga och i samband med att det moderna Valhallabadet öppnades 1956 stängdes Renströmska. Till en början användes byggnaden främst av olika verkstadsföretag, däribland ett galvaniseringsföretag som använde en mindre bassäng i de östra delarna av byggnaden som galvaniseringsbad. Andra delar av byggnaden användes till lager och en teater använde en del av byggnaden för en tid.

På 1980-talet flyttade en av Göteborgs mer legendariska svartklubbar, Gambianska föreningen, till en lokal i byggnaden med ingång från Haga Östergata. Från samma ingång gick det också att komma in i stora badlokalen som också utnyttjades för klubbarrangemang och svartklubbsverksamhet. Lokalen hyrdes då formellt av Föreningen Ett Hus i Centrum som tidigare drivit musikstället och allaktivitetshuset Sprängkullen på Sprängkullsgatan.

1995–97 genomfördes ombyggnad för bad- och hälsovård. Samtidigt restaurerades exteriören och delar av interiören. Byggnaden har fasader av gult tegel och putsade detaljer. Huvudfasaderna är symmetriskt komponerade med eleganta rundbågade fönster och starkt betonade entrépartier. Värdefulla restaurerade interiörer med dekormålning finns i Simhallen, Romerska badet samt de två entréhallarna. I de f.d. herr- och damavdelningarna är de små bassängerna bevarade.

Sedan nyöppningen 1997 med namnet Hagabadet finns förutom badet avdelningar för bland annat friskvård, spa, konferens och en restaurang. Utseendet inomhus i den stora hallen är i grunden den som skapades 1906.

Verksamheten vid badet är numera familjeägt av Per-Olof Johansson och Helene Johansson sedan friskvårdsföretaget Feelgood sålt företaget till VD:n och hans fru i maj 2013. Under hösten 2013 blev investmentbolaget Pegroco delägare i Hagabadet. Fastighetsägare är dock det kommunala bolaget Higab.

Läs också:

Hagabadet

Texten delvis från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Renströmska badanstalten Majorna | Det gamla Göteborg