Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Vilhelm Mattson

Vilhelm MattsonKarl August Vilhelm Mattson (folkbokförd Mattsson) född 13 september 1894 i Grebbestad, död 21 februari 1975 i Göteborg, var en svensk arkitekt.

Mattson tog examen vid Chalmers tekniska institut 1918 och fortsatte studierna vid Kungliga Tekniska Högskolan till 1921. Han var anställd hos arkitekterna Hans Hedlund och Björner Hedlund i Göteborg 1918, hos arkitekt Hakon Ahlberg i Stockholm 1919 innan han 1922 anställdes på byggnadsfirman F O Peterson & Söner i Göteborg.

Hos F.O. Peterson & Söner ritade han bland annat AB Vin- och Spritcentralens lager och kontor på Hultmans holme, Svenska Handelsbanken i Kvarteret Frimuraren på Östra Hamngatan 25 (1928) och Skeppsbrohuset (1935). Vid Packhusplatsen ritade han Broströmia och Rederi AB Transatlantics hus tillsammans med Sven Steen. Han står också bakom Sjömanskyrkan i Göteborg (1954) och Guldhedens studiehem (1955).

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

One Response to Vilhelm Mattson

  1. […] som har sju våningar, ritades av Vilhelm Mattson och uppfördes 1934–1935 (togs i bruk på hösten av byggnadsfirman F O Peterson & Söner […]

Kommentera