Johan Gabriel Grönvall

Johan Gabriel Grönvall
Johan Gabriel Grönvall

Johan Gabriel Grönvall (1769—1856) var son till guldsmeden Johan Grönvall (död 1874) i Vänersborg. Han blev medlem i Handelssocieteten i Göteborg 1802 och vann burskap i staden som handlande 1803.

Övertog år 1813 Kallebäck Nord­gården från Anders Björnbergs sterbhusdelägare för samma summa som denne köpt gården för. På gården fanns då ett teglbruk vars ägare var Wimnell & Grönvall.

Han var 1802—28 var delägare i firman Grönvall & Bergendahl, som sålde textilier från Boråstrakten och imoprterade garner från bl.a. den stora Dunklerbergska fabriken i Elberfeld i Hannover. Vid denna fabrik arbetade Wilhelm Röhss d.ä som färgare. Grönvall övertalade honom att åka till Sverige och starta upp ett färgeri. De grundade Färgeri AB Levanten år 1827.

1828 bildade de två också handelsfirman Grönvall & Röhss som han var delägare i intill 1839. Wilhelm Röhss var gift med en syster till Grönvalls svärson Jan Carl Bressander. 1832—39 innehade han därjämte tillsammans med sin svärson Elis Fredrik Brusewitz  den betydande rederi- och importfirman J G Grönvall & Co.

1839 blev istället Elis Fedrik Brusewitz delägare i firman Grönvall & Röhss som därmed bytte namn till Brusewitz & Röhss. I  J.G Grönvall & Co blev Röhss också delägare. 1853 delade Brusewitz och Röhss upp firmorna på grund av osämja. Röhss fick Röhss & Brusewitz medan Brusewitz fick J.G. Grönvall & Co. Johan Gabriel Grönvall dog 1856.

E.F. Brusewitz fortsatte ensam driva J.G. Grönvall & Co som var en av Göteborg största kaffeimportörer. Denna firma tog hand import- och exportaffärerna samt hälften av fartygsandelarna. Verksamheten innefattade export av järn och metaller från Göteborg samt trävaror från Norrland och Finland.

Johan Gabriel Grönvall var ledamot av stadens äldste 1818—-26, av handelssocieteten 1826 och av hallrätten 1830. Genom testamente donerade G 10 000 rdr rgs till Gbgs fattighus, vars föreståndare han varit 1813—20.

Advertisements

2 svar till “Johan Gabriel Grönvall”

  1. Pingback: J.G. Grönvall & Co | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Elis Fredrik Brusewitz | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.