Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Färgeri AB Levanten

Färgeri AB Levanten som grundades 1827 av Wilhelm Röhss d.ä. och Johan Gabriel Grönvall bedrev färgeri, blekeri och appreturverk i en fabrik vid Elisedal i Almedal till någon gång i början av 1960-talet. Disponent vid starten var en man med namn Boysen. 1960 hade Levanten 50 anställda.

Ägandet i företaget övertogs 1828 av Röhss & Brusewitz och senare av Wilh. Röhss & Co. för att i början av 1900-talet sannolikt övertas av familjen Grauers. Delägare i färgeriet var under lång tid också Jakobsdals Kamgarnsspinneri AB,

Vid mitten av 1960-talet övertogs lokalerna av AB Bil & Truck, senare AB Bilia, som drev bilverkstad och biförsäljning där. Färgeri AB Levanten flyttade då tillverkningen till en fabrik i Partille, sannolikt i de lokaler som tidigare tillhörde familjen Grauers färgeri i Partille vid namn Aronsdal (låg fram till 1925 i Aronsdal i Örgryte). Aronsdal hade tidigare varit ett kattunstryckeri och därefter ett väveri ägt av firman Reis & Magnusson.

Levantens arbetarbostäder låg förr där motorvägen numera drar fram intill berget mot Kallebäck. Då var det strax söder om Almedals station invid vägen till Kallebäck och öster om Levantens färgeri och järnvägen.

Levantens bostäder

Den röda ringen markerar Levantens bostäder, väster om dessa och på andra sidan järnvägen låg Levantens färgeri. Norr om Levanten fanns Almedals Fabriker och norr om Skårs Led Lyckholms väster om järnvägen och Forshaga öster om.

Advertisements

5 Responses to Färgeri AB Levanten

  1. […] och ansökte om svenskt medborgarskap i september 1827. Samma år bildade de två kompanjonerna Färgeri AB Levanten. Han blev svensk medborgare den 5 januari 1827 under förutsättning att han inom sex månader […]

  2. […] Sysslade främst med importaffärer av kolonialvaror som bomull och kaffe samt var delägare i Färgeri AB Levanten som grundats av Wilhelm Röhss d.ä. år […]

  3. […] Grönvall övertalade honom att åka till Sverige och starta upp ett färgeri. De grundade Färgeri AB Levanten år […]

  4. […] Färgeriet Levanten innehades gemensamt av Grönvall och Röhss. Från 1831 drev de även tillsamman handels- och fabriksrörelse under firma Grönvall & Röhss fram till 1839 då Grönvall drog sig tillbaka från affärerna. […]

  5. […] Wilhelm Grauers (1876—1941) och 1925 flyttades till Partille. Familjen tycks även ha övertagit Färgeri AB Levanten som låg vid Elisedal vid Mölndalsån. Detta företag flyttade sin verksamhet till Partille på […]

Kommentera