Färgeri AB Levanten

Färgeri AB Levanten som grundades 1827 av Wilhelm Röhss d.ä. och Johan Gabriel Grönvall bedrev färgeri, blekeri och appreturverk i en fabrik vid Elisedal i Almedal till någon gång i början av 1960-talet. Disponent vid starten var en man med namn Boysen. 1960 hade Levanten 50 anställda.

Ägandet i företaget övertogs 1828 av Röhss & Brusewitz och senare av Wilh. Röhss & Co. för att i början av 1900-talet sannolikt övertas av familjen Grauers. Delägare i färgeriet var under lång tid också Jakobsdals Kamgarnsspinneri AB, kontrollerat av familjen Kinde.

Vid mitten av 1960-talet övertogs lokalerna av AB Bil & Truck, senare AB Bilia, som drev bilverkstad och biförsäljning där. Färgeri AB Levanten flyttade då tillverkningen till en fabrik i Partille, sannolikt i de lokaler som tidigare tillhörde familjen Grauers färgeri i Partille vid namn Aronsdal (låg fram till 1925 i Aronsdal i Örgryte). Aronsdal hade tidigare varit ett kattunstryckeri och därefter ett väveri ägt av firman Reis & Magnusson.

Levantens arbetarbostäder låg förr där motorvägen numera drar fram intill berget mot Kallebäck. Då var det strax söder om Almedals station invid vägen till Kallebäck och öster om Levantens färgeri och järnvägen.

Levantens bostäder

Den röda ringen markerar Levantens bostäder, väster om dessa och på andra sidan järnvägen låg Levantens färgeri. Norr om Levanten fanns Almedals Fabriker och norr om Skårs Led Lyckholms väster om järnvägen och Forshaga öster om.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Wilhelm Röhss d.ä. | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Röhss & Brusewitz - Wilh. Röhss & Co | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Johan Gabriel Grönvall | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Kallebäck Nordgården | Det gamla Göteborg

  5. Pingback: Släkten Grauers | Det gamla Göteborg