Niels Parelius

Niels Rosing Parelius var en svensk trävaruhandlare i Göteborg. Föddes 1 oktober 1852 i Kristiansund i Norge som son till Morten Lossius Parelius (1815-1870) och Anna Magdalene Magdalene Kathrine Hansdatter. Dog 1925 i Göteborg.

Han var gift med Esther Justine von Friesen (född 1856). De hade en dotter, Anna Margareta Parelius(1892-1970), gift med Ragnar Stoud Platou, en norsk skeppsmäklare.

N. Parelius flyttade till Göteborg där han först var kompanjon med Niels G. Sörensen och dennes bröder i Säfveåns AB. 1905 lämnade han dock detta bolag  och grundade en egen sågverks och hyvleriverksamhet, AB Niels R Parelius, på Hisingen. Företaget var främst inriktat på tillverkning av lådämnen för export och hade omkring 150 anställda. Sågverksföretaget köptes 1916 av Wargöns AB.

Vid sin död donerade han 25 000 kr till Göteborg stad i form av Stiftelsen Niels R. Parelius Donationsfond. Den årliga räntan skulle användas till ”understöd i form av bidrag till bostadshyra av i Göteborg boende kvinnor, vilka haft anställning på kontor, men som på grund av hög ålder och försvagad hälsa icke kunna inneha dylik anställning”. Stiftelsen samförvaltas idag med en lång rad andra stiftelser och fonder som kontrolleras av Göteborg stad.

Andra källor: Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Advertisements

2 Replies to “Niels Parelius”

  1. Pingback: AB Niels R Parelius | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Säfveåns AB som trävaruföretag | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.