Peter Gunnarsson Rambo

Peter Gunnarsson Ramberg, född 1611/1612 och död januari 1698, kom ursprungligen med stor sannolikhet från Hisingen som då ännu inte var en del av Göteborg, eventuellt i närheten av Ramberget (betyder Korpberget) som eventuellt kan ha gett upphov till namnet. Men det kan vilket som helst berg med korpar ha gjort i så fall. Genetiska tester har bevisat att han kom från västra Sverige och inte från nån annan plats. Han anlände med fartyget Kalmar Nyckel till Nya Sverige den 17 april 1640. Sannolikt utvandrade han frivilligt tillsammans med sin bror. Många andra på skeppet var dömda brottslingar.

Peter Gunnarsson Rambo gifte sig troligen den 7 april 1647 med Britta (Bretta) Matzdotter född omkring 1630 i Vasa i Österbotten i Finland, som anlände till kolonin 1648. Hon dog omkring 1693. Båda ligger begravda i den år 1700 uppförda Gloria Dei (Old Swedes’) Church i Philadelphia i Pennsylvania. Kyrkan är delstatens äldsta sakrala byggnad.

En tid efter ankomstens till Nya Sverige ändrade hans sitt namn till Rambo. Han arbetade till en början på tobaksplantager för Nya Sveriges Handelskompani men blev självägande (freeman) år 1644.  Efter giftermålet bosatte sig Peter Gunnarsson Rambo och Brita Matzdotter i Kingsessing men flyttade snart till Passyunk nordost om Schyulkill-floden.

När nederländarna belägrade Fort Kristina 1654 arbetade han som assistent till guvernörern Johan Rising och när nederländarna erövrade kolonin var han en av dem som träffade nederländarna på ett möte. När den gamla svenska kolonin blev brittisk år 1668 blev han ledamot av guvernörens råd. 1674 blev han utsedd till fredsdomare. Han valdes till en av dem som skulle välkomna William Penns som ny guvernör för Pennsylvania år 1682 då Peter Gunnarsson ägde en gård i Upland (nu Chester) och bevittnade Penns avtal om landköp med lokala ursprungsinvånare. Flyttade senare tille n ny gård i en del av det område som idag är staden Philadelphia. Han fick fyra söner och två döttrar som levde till vuxen ålder.

I Philadelphia finns en bäck som är uppkallad efter en av sönerna, Gunnar’s Run, i floden Schuylkill fanns en klippa uppkallad efter familjen, Rambo’s Rock. Dessuom ska en äpplesort ha fått namn efter familjen och denna äpplesort gav sedan namn till filmhjälten Rambo:

Peter Kalm, a Swede who traveled in North America between 1748 and 1751, wrote in his diary about his interview with Mr. Peter Rambo, grandson of Peter Gunnarsson Rambo. Peter Rambo, the younger, told him that his grandfather ”had brought apple seeds and several other tree and garden seeds with him in a box.”[8] The first Rambo apple tree may have been produced from one of these seeds. William Coxe’s A View of the Cultivation of Fruit Trees, and the Management of Orchards and Cider, published in 1817 indicates that the Rambo was much cultivated in Delaware, Pennsylvania, and New Jersey and took ”its name from the families by whom it was introduced into notice.” The Rambo is confused with but is not closely related to the french Summer Rambo. Because of the confusion, the Rambo has also been called the Winter Rambo.

The novellist David Morrell says that he chose the name John Rambo for his First Blood action hero because he was inspired by ”the sound of force” in the name of Rambo, after encountering the apples in Pennsylvania.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.