Odd Fellows-huset

Det hus på Vasagatan 9 som idag kallas Odd Fellows-huset uppfördes ursprungligen som bostadshus till grosshandlaren och redaren August Theodor Carlson (1834-1908) åren 1886-87. Arkitekt var Franz Louis Enders och byggmästare var Joachim Dähn och Julius Eduard Leo. Carlson köpte ursprungligen två tomter, men den andra tomten sålde han till S.A. Hedlund som där lät bygga det hus som idag kallas Tomtehuset.

Efter att August Carlsons fru Hilma Julia Carlson (f. Weijdling) avled 1934 såldes huset till Odd Fellows år 1935.

Odd Fellows-huset
Fasaden mot Vasagatan 1935

Huset byggdes i tre våningar, men senare har Odd Fellows låtit bygga en extra fjärde våning som innehåller deras Stora Ordensal.  Villa hade värmeledningar för vattenburen centralvärme men också kakelugnar och öppna spisar i flera av rummen. De togs tyvärr bort vid ombygget till Ordenshus då 1936. Första våningen bestod av en liten entré och innanför denna en större vestibul och garderob. Där fanns också rökrum, kassavalv, vinkällare, vanlig källare och hushållskällare, ett brygghus, mangel- och strykrum samt ett rum för en betjänt.

Andra våningen innehöll en köksavdelning och flera sällskapsrummen. En passage fanns i husets mitt och sen grupperades hallen, vardagsrummet, matsalen, salong och bibliotek och en så kallad vinterträdgård runt denna. Odd Fellows har förändrat och byggt om det mesta.

Köket
Köket

Sovrum, ett dagligrum, ett gästrum och  toalettrum fanns på tredje våningen. Dessutom tjänstebostäder, badrum och toaletter.  Också detta ombyggt av Odd Fellows som på våningen har sin Lilla Ordenssal, läsrum, bibliotek samt flera personal- och mötesrum.

Odd Fellows-huset
Odd Fellows-huset idag
Advertisements

2 Replies to “Odd Fellows-huset”

  1. Pingback: August Th. Carlson | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar – Vasastaden och Lorensberg | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.