Cornelius Thorsson

Cornelius Thorsson (ibland Torsson) var en av Göteborgs mest framgångsrika affärsmän under karolinsk tid och var son till skepparen Tore Joensson och hans hustru Elin Andersdotter. Han var bror till handelsmannen Anders Thorsson. Han blandas ofta ihop med sin son med samma namn och det förekommer en mängd olika uppgifter om äktenskapen på grund av det.

Cornelius Thorsson fick burskap som handlare i Göteborg 1680, blev bisittare i handelsgillet 1702 och var 1702–1712 kapten i Borgerskapets kår.

Cornelius Thorssons första hustru Sara Andersdotter var enligt vissa källor dotter till rådman Anders Svensson och Elisabet Gustavsdotter. Hustru nummer två med vilken han gifte sig 20.10.1701 var Margareta Schael, död omkr 1720, var dotter till handlanden Johan Schael och Maria von Egmont. Den hustru, som överlevde honom, var Hedvig Catharina Rutensköld, död 24.11.1754, dotter till Lars Rutensköld, död 1731, och Maria Breitholtz samt omgift 1730 med ryttmästaren Lars Gyllenhaal till Häringstorp.

1694 köpte han en fastighet (gård) i kvarteret Kronobageriet vid Stora Hamnen i centrala Göteborg, den var belägen mellan Anders Svenssons och Jöns Andersson i Högens fastigheter. Denna fastighet köptes av svärsonen Christoffer Hedenberg på auktion år 1727 efter Cornelius Thorssons död. Han sålde den redan 1728. Då låg den mellan Johan Andris Olbers gård och Jöns Andersson i Högens hus och gård.

1711 var Cornelius Thorsson ägare av kaparfartyget Anna Margaretha och delägare i kaparhuckerten La Bonne Espérance.

Han ägde också en såg vid Trollhättan (köpt av handl Gabriel Dahlström), Hvitlanda hammarbruk i Tösse på Dalsland, som övertogs av sonen Cornelius Thorsson d.y.samt Elgå bruk i Jösse härad med två härdar som till två tredjedelar övertogs av kaparkapten Christoffer Hedenberg som var gift med dottern Elisabeth Thorsson (död 19.1.1775) som gifte om sig med landshövdingen Nils Lilliecreutz i dennes andra äktenskap och till en tredjedel av Carl Gustaf Bagge som var gift med dottern Anna Thorsson.

Assessor Johan Andris Olbers som var gift med dottern Annika Thorsson köpte år 1709 en av Cornelius Thorssons fastigheter i Göteborg. En fastighet som tidigare tillhört rådmannen Anders Svensson. Köpet omfattade dessutom ytterligare tre tomter, en på Norra Hamngatan och två på Köpmansgatan. Huset hade köpts av Cornelius Thorsson från arvingarna till Anders Svensson år 1703. En av arvingarna var Cornelius Thorssons dotter med Sara Andersson.

Cornelius Thorsson hade också döttrarna Brita Thorsson (som var död i dec 1742, gift med handl Marcus Lewesen i hans andra äktenskap) och Helena Maria Thorsson som var gift med tolagsmästaren Christian Graff, född 1705 och död 15.11.1774

Han var död 1727.

Advertisements

One Reply to “Cornelius Thorsson”

  1. Pingback: Anna Margaretha | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.