Sophus Petersen

Sophus PetersenSophus Petersen, född 6 maj 1873 i Nyköbing på Falster i Danmark, död 17 maj 1952 i Göteborg, var en svensk traktör och kock, främst verksam på restaurang Lorensberg i Göteborg.

Han var son till arbetsförmannen Jens Pedersen och Hansine Petrine Larsen. Han var äldst av sex syskon. Gift 4 nov 1919 med Klara Margareta Ek, f 27 aug 1890 i Sthlm, Maria, d 25 april 1983 i Röra, dtr till f.d. dragonen Abel Ek och Klara Lovisa Ullgren.

Servitörselev på restauranger i Köpenhamn 92–94, servitör där hösten 94–hösten 97, restaurangpraktik i Berlin (Hotel Kaisershof), London (bl.a på Claridge Hotel) och Paris (Grand Hotel de Londres) under åren 97–04, hovmästare på restaurangen vid Marienlyst Søbad, Helsingör, våren–hösten 04, inspektör på Hotel d’Angleterre i Köpenhamn hösten 04–15 nov 05.

Mellan 1905 och 1909 var han VD i AB Göta Källare och Grand Hotel Haglund som drev hotellen Göta källare och Grand Hotel Haglund. Han förändrade mycket på Grand Hotell Haglund vilket ledde till konflikt med ägarna:

Vid driften av Grand Hotel genomförde P stora förändringar och moderniseringar. Detta stötte dock på opposition, och så småningom tröttnade P på det begränsade svängrummet och sade upp sig. Vid samma tid som han lämnade sin anställning vid Grand Hotel blev arrendet på Lorensbergs restaurang och park ledigt; 1910 övertog P rörelsen. Tiden mellan tillträdet av Lorensberg och avgången från Grand Hotel Haglund bodde han på Böttö fyr och tillbringade sin tid med fiske, segling och sjöliv.

När han tog över som arrendator över Lorensbergs restaurang och park från 1910 genomförde han även där stora förändringar:

Då P tillträdde ledningen av Lorensberg genomförde han omgående försköningar och moderniseringar av anläggningen. Bl a skänkte han Gbgs stad en Bellmansbyst, avsedd att uppställas i parken, som underhölls och förnyades med promenadvägar, buskar och träd. Både park och lokaler gavs en prunkande blomsterprakt. Lorensberg förvärvade till och med en egen handelsträdgård i Burgården som skulle förse anläggningen med prydnadsväxter. Stor möda lade P ned på inredning och ombyggnad av restaurationsbyggnaden. Bl a lät han inglasa verandorna och bygga om musikpaviljongen, som han flankerade med glastäckta per-golor; stora festsalen och kafélokalerna nymöblerades och omdekorerades och hela etablissemanget försågs med effektiv värme och ventilation. 1924 totalrenoverades matsalen i pompeijansk stil och 1926 var det festvåningens tur. Under senare år lät P bygga maskinhus, fryshus, eget konditori och akvarium, och han byggde ut och moderniserade köket. Hans förändringar av värdshuset gjordes alltid med hänsyn tagen till dess unika atmosfär.

Vid hans död övertogs Lorensbergsarrendet av sonen Bengt Petersen, men 1956 uppsades detta och värdshuset stängdes för gott. Sonen Bengt Petersen kom snart att öppna en restaurang i hörnet Engelbrektsgatan-Kungsportsavenyn som fick namn efter fadern, Sofus. Sonsonen Thomas Petersen driver idag Hotell Dorsia i Göteborg.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.