Hotell Göta källare

Göta källare var ett hotell vid Hotellplatsen i centrala Göteborg, som uppfördes av Laurentius Segerlind, 1810-1812. Byggnaden var den första i Göteborg att uppföras endast avsedd för hotellverksamhet. Bygget var en konsekvens av det kraftiga ekonomiska uppsving som kontinentalblockaden förde med sig.

I februari 1810 ansökte Segerlind om att ”å tomten N:o I i Stadens 5 rote få uppföra en nybyggnad till hotell- och näringsställe”, vilket Borgerskapets äldste beviljade med villkoret att huset ”ej finge bliva vanprydande”.

Han var dessutom den första att utnyttja situationen med de nyligen raserade fästningsvallarna, genom att köpa flera av de tomter som bildats ovanpå den rivna Drottningporten. Han beställde en ritning av hovarkitekten Jonas Hagberg och påbörjade bygget 1810. Hotellet byggdes i tre våningar samt försågs med en altan på taket. Hotellet fick namnet Göta källare, och innehöll 56 rum, restaurang och biljardhall. Man tog emot sina första gäster den 22 maj 1812. Själv bodde Segerlind en trappa upp i fem fasadrum. Periodvis användes byggnaden för andra ändamål, bottenvåningen var exempelvis husarkasern på 1820-talet.

Troligen skötte inte Segerlind restaurangrörelsen själv, eftersom en annan person redan i november öppningsåret stod för denna. Traktören och skådespelaren Carl Kjellström annonserar den 1 november 1812 i flera göteborgstidningar: ”Undertecknad, som emottagit källarrörelsen uti hr L. Segerlinds nybyggda hus, Götha källare benämndt, wid Nye port, serverar uti andra våningen såväl med viner och likörer som frukostar, middags och aftonspisning från den 1 november 1812.”

Takaltanen revs 1860, då ytterligare en våning byggdes. Det var järnvägens tillkomst som krävde större kapacitet. Dåvarande ägaren, byggmästare G. Jährig, lät bland annat ändra bottenvåningen och fasaden.

Hotellet övertogs 1862 av L.P. Haglund och hans son, som från 1872 också drev det intilliggande Bloms Hotel, som från 1876 hette Hotel Haglund och senare Grand Hotel Haglund. 1899 bildades  Aktiebolaget Göta Källare & Grand Hotel Haglund för att driva de två hotellenDe lät bygga om hotellet invändigt, och vid sekelskiftet 1900 fanns det cirka 100 rum samt restaurang och café.  Vid ombyggnaden tillkom även stadens första trottoarservering, under ljusa markiser och grönskande träd mot Hotellplatsen i väster. Den 28 januari 1909 förvärvade Emil Haglund aktiemajoriteten i Grand Hotel och Göta källare, som då ska ha varit majoritetsägt av norska intressenter.

Bolaget sålde hotellet år 1918 varvid hotellverksamheten lades ned. Köpare av fastigheten var SKF som där inrättade sitt huvudkontor. Tre år senare köptes fastigheten av Svenska Amerikalinjen, som på nytt lät huset delvis bli hotell. Stora skyltfönster mot Hotellplatsen togs upp och fyra kvinnostatyer av skulptören Johan Axel Wetterlund placerades i var sin nisch.

Hotell Göta källare
Huset vid Hotellplatsen i Göteborg där hotellet Göta källare hade sin verksamhet 1812-1944. Bild: Alicia Fagerving, Licens: CC BY-SA 3.0

Hotell Göta källare upphörde slutligt den 31 juli 1944 och anses då ha varit Nordens äldsta hotell i drift. En stor biljetthall inreddes detta år i bottenvåningen, med en cirka 40 meter lång expeditionsdisk som därmed blev ”Skandinaviens största biljettexpedition”. Arkitekt var Nils Einar Eriksson. År 1958 sålde Svenska Amerikalinjen fastigheten till Göteborgs kommun. Efter det har interiörerna byggts om för olika kontor och resebyråer. Expeditionsdisken är borta och under 1980-talet nyinreddes bottenvåningen helt. En vindsvåning över hela huset kom till 1988, då även fönstren byttes ut.

Texten delvis från Wikipedia.

Advertisements

4 svar till “Hotell Göta källare”

  1. Pingback: Laurentius Segerlind | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Grand Hotel Haglund | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Jonas Hagberg | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Conrad Pineus | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.