Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Madame Le Blanc

Lindansös och skådespelerska. Hon tillhörde mest uppmärksammade aktörerna vid den första fasta scenen i Göteborg, Comediehuset, under den gustavianska tiden.

Hon var gift med lindansaren Johan von Blanc, ledare för det Gemenasiska Sällskapet och mellan 1779 och 1786 direktör för Göteborgs första fasta teater, Comediehuset.

Nämns som artist första gången då hon under säsongen 1779-80 alternererade med Paul German med uppvisningar av lindans på teatern. Som lindansare uppträdde hon även för prins Adolf Fredrik i oktober 1780. Sedan sällskapet hade ombildats till en ren skådespelartrupp debuterade hon som skådespelare den 11 februari 1780 i »De tre narraktige älskare». Under sin återstående karriär i staden blev hon en av Göteborgscenens främsta stjärnor och mycket populär bland publiken. Bland hennes roller fanns byxrollen som greven i Anette och Lubin mot Andreas Widerberg och Anna Catharina Widebäck 1782. Hon avslutade sin karriär när maken lämnade Göteborg och sin tjänst som direktör 1786.

Maken fick 1787 burskap som borgare i Karlskrona med tillstånd att driva en krog med biljard, något som på den tiden var vanligt för före detta skådespelare. Dog innan 1790.

På Wikipedia blandas hon ihop med Johan von Blancs andra fru, Beata Kristina Köhler. Enligt Svenskt Biografiskt Lexikon hade ingen av dem barn vilket dock uppges i Wikipedia. Den i Wikipedia nämnda Katarina le Blanc var brorsdotter till Johan von Blanc.

Texten delvis från Wikipedia

Advertisements

One Response to Madame Le Blanc

  1. […] < Föregående post | Nästa post > […]

Kommentera