Andreas Widerberg

andreas_widerberg
Andreas Widerberg

Andreas Widerberg, född 28 oktober 1766 i Göteborg, död 25 april 1810 i Stockholm, var en svensk skådespelare och teaterdirektör, verksam från 1780 vid teatern Comediehuset på Sillgatan i Göteborg, som då leddes av Johan von Blanc.

1786 övertog Widerberg ledarskapet för teatern, men erbjöds fyra år senare av Gustav III engagemang vid Kungliga teatern, där han spelade Pompée i Oden, Helmfeldt och Tancred.  Detta efter att Gustaf III sett honom på scen i Göteborg under besök där år 1787 och 1788.

Widerberg var den förste att spela Hamlet på en svensk scen 24 januari 1787. Som direktör på Comediehuset efterträddes han av Lovisa Simson (med Johan Petersson som konstnärlig ledare).

Han gjorde minst en tryckt pjäsöversättning, Jean Nicolas Bouilly’s Abbé de l’épée eller Den döfve och dumbe: historiskt skådespel uti fem acter (L’Abbé de l’épée) (Stockholm, 1801) och utgav Teater almanach för år 1805 (Stockholm, 1804).

Han gifte sig 1787 med sin motspelare Anna Catharina Widebäck och de blev föräldrar till bland annat operasångerskan Henriette Widerberg (1796-1872).  Hon var bland annat hans motspelare i Anette och Lubin på Comediehuset. Äktenskapet upplöstes 1806.

Advertisements

One Reply to “Andreas Widerberg”

  1. Pingback: Johan Petersson | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.