Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Andreas Widerberg

andreas_widerberg

Andreas Widerberg

Andreas Widerberg, född 28 oktober 1766 i Göteborg, död 25 april 1810 i Stockholm, var en svensk skådespelare och teaterdirektör, verksam från 1780 vid teatern Comediehuset på Sillgatan i Göteborg, som då leddes av Johan von Blanc.

1786 övertog Widerberg ledarskapet för teatern, men erbjöds fyra år senare av Gustav III engagemang vid Kungliga teatern, där han spelade Pompée i Oden, Helmfeldt och Tancred.  Detta efter att Gustaf III sett honom på scen i Göteborg under besök där år 1787 och 1788.

Widerberg var den förste att spela Hamlet på en svensk scen 24 januari 1787. Som direktör på Comediehuset efterträddes han av Lovisa Simson (med Johan Petersson som konstnärlig ledare).

Han gjorde minst en tryckt pjäsöversättning, Jean Nicolas Bouilly’s Abbé de l’épée eller Den döfve och dumbe: historiskt skådespel uti fem acter (L’Abbé de l’épée) (Stockholm, 1801) och utgav Teater almanach för år 1805 (Stockholm, 1804).

Han gifte sig 1787 med sin motspelare Anna Catharina Widebäck och de blev föräldrar till bland annat operasångerskan Henriette Widerberg (1796-1872).  Hon var bland annat hans motspelare i Anette och Lubin på Comediehuset. Äktenskapet upplöstes 1806.

Advertisements

One Response to Andreas Widerberg

  1. […] Petersson började sin skådespelarbana inom Johan von Blancs teatersällskap vid Teatern vid Sillgatan, Göteborgs första offentliga teater, och synes senare (omkring 1786–1787) ha tillhört Carl Stenborgs sällskap. I mars 1789 återvände han till Teatern vid Sillgatan, nu som ensemblens nye ledare under ägaren Lovisa Simson. Han efterträdde i denna roll Andreas Widerberg. […]

Kommentera