Göteborgs stadshus

Göteborgs stadshus ligger vid Gustaf Adolfs torg 4 och Postgatan 35 – en genomgående tomt – i stadsdelen Nordstaden i centrala Göteborg. Mot torget har huvudbyggnaden tre och en halv våning slätputsad fasad, med en nyklassicistisk stil och en utbyggd entréport. På andra sidan, mot Postgatan, finns ett tvåvåningshus med ett högt brant tak. Stadshuset är uppfört mellan det Wengrenska huset och Börsen.

Göteborgs stadshus

Göteborgs stadshus 2011. Licens: CC-by-SA

Det första, provisoriska rådhuset från 1621 låg sannolikt på samma tomt, men revs på 1640-talet. Allt brann ner i branden den 10 maj 1669, förutom det gamla stenfängelset. Stadens Corps de garde uppfördes här 1703-07, och innehöll lokaler för brandvakten, stadsvakten, arrestlokaler (”bysättningshäktet” eller ”gäldstugan”) samt ”gisselkammaren” eller ”tjuvakistan”. Här satt fångarna som hade dömts till långa straff med vatten och bröd. Det var ett trähus i karolinsk stil och målades rött med vita pilastrar och taklist år 1730. Huset brann ner i januari 1746 i den stora branden och ett tegelhus byggdes i dess ställe, Högvakts- och Stadshuset, efter ritningar av stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg. Samtidigt revs Högvaktshuset på torget. Stadshuset eldhärjades på nytt i juni 1758. Sannolikt var det stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg, som på nytt hade gjort ritningarna. Bygget stod klart 1759, och innehöll bland annat stadsvakten (dåtidens polis), brandvakt samt magasin.

Mot torget hade huset en slät bottenvåning samt tre portar och två våningar ovanför. Ett högt och valmat tak reste sig ovanför en kraftig taklist. För att ge nya lokaler åt Högvaktens manskap, som tidigare funnits i en egen byggnad på torget, byggdes stadshuset om 1823. Det höga branta taket mot torget ersattes med en mezzaninvåning samt ett lägre tak. En ombyggnadsritning upprättades av stadsarkitekten Jonas Hagberg.Det var Hagberg som gav huset den empirestil som det nu har.

Officerare, underofficerare och soldater höll till i bottenvåningen. En trappa upp fanns rum för brandvaktmästare, fångvaktmästare samt utrymme för ett militärfängelse. Den övre våningen i gårdsflygeln var fängelse medan ”Stora Brand Huset” låg i den västra flygelns välvda bottenvåning.

År 1895, då både stadsvakten och Högvakten drogs in, uppläts lokalerna till hälsovårdsnämnden. Soldaterna flyttades då till nyuppförda Kvibergs kaserner. Efter att brandkåren 1930 flyttat sin verksamhet till den nya huvudbrandstationen vid Heden, blev de gamla valven garage för Polisverket.

Mer genomgripande förändringar i huvudbyggnaden och den östra gårdsflygeln gjordes 1954, då för stadskansliets räkning. Då togs även en passage mot Börsen upp. År 1943 omputsades huvudfasaden mot torget med kalkputs, men redan 1956 målades den om med en direkt olämplig färg, varför det 1986 genomfördes en ny putsning.

Stadskärnans enda bevarade gård med 1700-talskaraktär, finns på stadshustomten. Ovanför entrén sattes Göteborgs stadsvapen upp 1956. Huset är byggnadsminne sedan 24 oktober 1968 respektive 21 december 1973.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Stadshuset och Börsen mot Postgatan

Stadshuset och Börsen mot Postgatan

Ett svar på ”Göteborgs stadshus”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.