Thomas Ouchterlony

Thomas Ouchterlony föddes 1691 i Dundee och dog 1777 i London. Han tog tidigt arbeta i Svenska Ostindiska Kompaniet, sannolikt på grund av att han ingick i ett släktnätverk kring familjerna Ouchterlony, Rose och Irvine i Skottland. Charles Irvine i samma nätverk var ju en av de viktigare personerna vid starten av det Svenska Ostindiska Kompaniet som dessutom arbetade som superkargör på flera resor i början av av Ostindiska Kompaniets verksamhet.

George Ouchterlony (1686-1764) i samma släktnätverk  var handelsman i London och central för tehandel och tesmuggling. Han var troligen kusin med Thomas Ouchterlonys far Alexander Ouchterlony.

1726-28 arbetade Thomas Ouchterlony som styrkan på brittiska örlogsfartyget HMS Royal Oaks och sin första tjänstgöring i Svenska Ostindiskaa Kompaniet gör han som tredjestyrman ombord på Drottning Ulrica Eleonora 1733-35 under fartygets resa till Indien. På den resan blev han tillsammans med 13 matroser kvarhållen av holländarna  när de var i Cohin på Malabarskusten. De kunde dock återvända till Europa med ett nederländskt skepp.

1740-42 var han förstestyrman ombord på Stockholm under en resa till Kanton, 1745 andrekapten på Stockholm (förlist på utresan vid Shetland), 1746-47 andrekapten på Cronprinsessan Lovisa Ulrica.

Han Köpte 1748 egendomarna Åkarp och Susekull invid Karlshamn och flyttade dit. 1750 blev han delägare i och kapten på Karlshamns största handelsfartyg, Carlshamns Wärf.

Flyttade 1766 tillbaks till Göteborg och året efter till England. 1766 bosatte hans sig på Royal Hospital i Greenwich där han dog 1777. Hans son John Ouchterlony blev kvar i Sverige.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.