Carl Fredrik Adler

Carl Fredrik (Fridrich) Adler föddes 1720-09-30 i Almby socken i Närke. Han var son till Nils Adler och Brita Geijer. Han studerade på Uppsala universitet och hade såväl Nils Rosén (senare von Rosenstein) som Carl Linnaeus (senare von Linné) som lärare.

1748 började han sin första Ostindiska resa som 2:e fältskär ombord på skeppet Hoppet. 1:e fältskär var Carl Diedric Engelhard.  Vid återkomsten från denna resa fortsatte han sina studier i Uppsala och 9 juni 1752 disputerade han med Carl Linnaeus som examinator. Avhandlingen heter ”Noctiluca Marina – Havsvattnets lysande” och handlar om mareld.

Carl Fredrik AdlerAdler gav sig ut på nästa ostindiska resa år 1753 med Prins Carl. Nu som 1:e fältskär. Under resan skrev han en dagbok och en detaljerad medicinsk journal med dokumentation av hans patientarbete. Resan var den tidsmässigt längsta i Ostindiska Kompaniets historia och Alder var inte hemma igen förrän i juni 1756.

1758 gifte han sig med Brita Christina Andersdotter Fahlbäck, född i Kristine FS i Göteborg, dotter till tunnbindaren Anders Fahlbäck och Gundla Ekelund.

En tid efter giftermålet, den 26 feb. 1759 gav Adler sig iväg på en ny ostindisk resa. Denna gång som 1:e fältskär ombord på Prins Friederic Adolph. Andre fältskär på denna resa var Nils Gustaf Werming. Även nästa resa som startade 11 februari 1761 var med Prins Friederic Adolph. Adler var återigen 1:e fältskär med Werming som 2:e fältskär. Adler dog på utresan, enligt nyare forskning sannolikt i södra Atlanten och inte på Java som är den vedertagna platsen för hans död.

Den 20 maj 1762 födde hans fru en son, Nils Adler, som kom att bli prost i Tossene. Denne kan uppenbarligen inte vara biologisk son till Carl Fredrik Adler då han föddes 15 månader efter att fadern gett sig iväg på resa.

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Prins Carl | Det gamla Göteborg