Archibald Duff

Archibald Duff föddes år 1714 som son till Patrick Duff och Mary Urquhart. Patrick Duff var en framgångsrik spannmålshandlare med 17 barn som nådde vuxen ålder. Archibald Duff var en yngre son i det andra äktenskapet. Han utbildade sig vid King’s College i Aberdeen mellan 1728 och 1732. Därefter studerade han i  Paris och Leiden innan han var färdigutbildad 1736. Samma år fick han arbeta för Svenska Ostindiska Kompaniet efter att hans morbror John Urquhart kontaktat Colin Campbell i Ostindiska Kompaniet.

Arhcibald Duff var en välkänd jakobit och ingick i ett kommersiellt nätverk av jakobiter med sina bröder Patrick Duff of Premnay och Robert Duff (officer i brittisk flottan) samt många andra personer i släkterna Duff, Ouchterlony med flera. Nätverket var engagerat i utlåningsverksamhet, bankirverksamhet och utrikeshandel. Med all sannolikhet var de därmed engagerade i tesmuggling från Göteborg till Skottland. Patrick Duff hade mycket goda kontakter i Londons affärskretsar och agerade framgångsrikt för att landsflyktiga jakobiter skulle får lov att återkomma utan att straffas. Även John Urquhart ingick i nätverket av jakobiter.

1734 ärvde Archibald Duff slottet Craigston i Skottland från sin äldre bror James Duff som ärvt det från fadern vid dennes död 1731. Han tjänstgjorde som 1:e fältskär på Stockholm 1737-39 och på Riddarhuset 1740-42. Därefter startade han en egen handelsfirma med verksamhet i Batavia, Macao och Kanton. Detta samtidigt som han arbetade som läkare. Han reste med skeppet Calmar till Kina som passagerare på resan 1744. Archibald Duff fortsatte också att investera i Svenska Ostindiska Companiet och förmedlade investeringar från andra i Skottland. Bland investerare med kontakt med Archibald Duff märks John Urquhart och George Ouchterlony. Investeringarna gav god avkastning.

John Urquhart arbetade som befälhavare i den spanska flottan i Amerika och gjorde också affärer i Spanien och Amerika. Han tjänade stora pengar som bl.a. användes till återköp av beslagtagna jakobitiska egendomar i Skottland. Hela Duff-nätverket var ett sätt för jakobiter att återföra tillgångar de tjänat i utlandet till Skottland där de sen kunde användas för den jakobitiska saken.

På 1740-talet lyckades Archibald Duff bota härskaren i Kochinkina (motsvarar södra Vietnam) från en sjukdom varefter han fick lukrativa handelsprivilegier i området. Även detta var lönsamma affärer. Duffs lager och all hans egendom i Kanton brann upp  någon gång i slutet på 1750-talet och efter det var han utblottad. Han dog 1758 på en resa mellan Kochinkina och Batavia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.