Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Nicholas Carpentier

En Nicholas Carpentier föddes i Dunkerque 1695 och dog i Aachen 1747. Han var handelsman i Oostende och engagerad i Oostendekompaniet samt det Svenska Ostindiska Kompaniet. Han var gift med Marie Madeleine Baeteman(-1787). 1747 adlades han. Han var borgmästare i Oostende mellan 1740-45.

1726-27 var han kapten på skeppet l’Esperance som seglade för Oostendekompaniet. Resan dokumenterades av John Hume i en skeppsjournal.

I Svenska Ostindiska Kompaniet var en person med samma namn, Nicholas Carpentier, tredjestyrman på Götheborg 1739-40, andrestyrman på  Drottningen av Swerige 1742-44 på vilket han efter kaptenens död tog befälet och förde hem skeppet. På resan med Drottningen av Swerige 1745 som slutade med en förlisning var han andre kapten. Kanske var detta en son till den ovan nämnde Nicholas Carpentier. Sannolikt var det i alla fall inte samma person, det går knappast att vara borgmästare och samtidigt befinna sig på väg till, i eller på väg från, Kina.

Advertisements

Kommentera