Concordia

Concordia som var både hemmahörande och byggt i Jacobstad i Finland, gjorde åren 1782 – 1785 en sjöresa som kom att utsträckas ända till staden Batavia på ön Java. Kapten ombord vara Claes Breitholtz (1743-1812). Skeppet var ett av flera svenska skepp som seglade till Ostindien under Ostindiska Kompaniets tid utan att tillhöra Svenska Ostindiska Kompaniet.

I Lorient i Bretagne blev Concordia inhyrt av Nederländska Ostindiska Kompaniet (VOC), som på grund av sjökriget med England led brist på tonnage. Hon var ett av sex skepp under neutral svensk flagg som dessa år seglade för det holländska kompaniets räkning. Ägare av Concordia liksom ytterligare två av de inhyrda skeppen, Orion och  Resolution, var handelshuset Arfvidson & Söner.

Genom denna sjöresa blev Concordia sannolikt även det första fartyg, både byggt och redat i den östra delen av det svenska riket, som nådde Ostindien.

Under resan dog tio av besättningsmedlemmarna. En av dem var skeppsläkaren, så de fick ta ombord en ny läkare. Det blev en svensk forskare som hette Clas Fredric Hornstedt, en svensk läkare och naturforskare. Hornstedt tog med sig sju förpackningslådor med växter och djur tillbaka från resan. En orangutang som togs med dog dock under resans gång.

Advertisements

4 svar till “Concordia”

  1. Pingback: Skepp som inte tillhörde Ostindiska som seglade till Ostindien på 1700-talet | Det gamla Göteborg

  2. Mer om fregattskeppet Concordia av Jacobstad och även de fem andra skepp under svensk flagg som seglade till Batavia för holländarna åren 1782-1785 kan man ta del av i min bok ”En sjöresa till Ostindien”. Tre av fartygen var redade i Göteborg och ett i Stockholm. Hela tre var byggda i Österbotten. Boken finns i Sverige t.ex. på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus. I Stockholm även hos Hedengrens bokhandel. Boken, som är utgiven av Jakobstads museum, är inbunden och rikt illustrerad med bilder och kartor. (Jan Kronholm)

    • Trevligt att höra! Fregatterna Fru Johanna, Orion och Conjuncturen, som gjorde samma resa som Concordia, var redade i Göteborg. Fru Johanna var byggd i ,Göteborg. Orion, liksom Concordia, i Jakobstad och Conjuncturen i Gamlakarleby.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.