Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Ritterberg

Tillsammans med handelsmännen Henry Greig (1740-98) och A F Ritterberg (1752-1824) startade William Chalmers Sveriges första mekaniska bomullsspinneri, den 10 april 1795. Anders Fredrik Ritterberg hade även han kopplingar till Ostindiska kompaniet. Fadern var Bengt Fredrik (B.F.) Ritterberg, superkargör och Isaac Ritterberg, förmodligen en bror var kapten. Verksamheten förlades vid Gamlebokullen utanför Lerum. Fabriken sysselsatte som mest 120 årsarbetare. Den 22 juni 1846 drabbades anläggningen av en svår brand, vilket tillsammans med konkurrensen från Rosendahls spinnerier i Mölndal, gjorde att fabriken aldrig byggdes upp igen.

Anders Fredrik Ritterberg, var son till bokhållaren, sedermera superkargören i Ostindiska kompaniet Bengt Fredrik Ritterberg och Anna Sibylla Luther, var född omkring 1749 och hade 1783 blivit egen handlande, samt valdes längre fram till rådman (1813-1823). B. Fr. Ritterberg var superkargör ombord på Riksens Ständer 1760-62 och Prins Carl 1765-66.

B. Fr. Ritterberg hade ytterligare två söner med sin fru Anna Sibylla Luther, Vincent Emanuel Ritterberg (1770-8142) som blev präst och Isaac Ritterberg (-1781) som arbetade i Ostindiska Kompaniet och genomförde två resor som kapten på Maria Carolina.  Han dog på den andra resans utresa.

En Jacob Ritterberg är också omnämnd som 3:e styrman på en resa med Drottning Sophia Magdalena. Hans relation till de andra är inte känd.

Advertisements

2 Responses to Ritterberg

  1. […] Isaac Ritterberg Superkargör: Johan […]

  2. […] Kapten: Baltzar Grubb Superkargörer: David Sandberg, Chr. Hinr. Braad, Magnus Borgman, H. W. Hahr, B. Fr. Ritterberg. […]

Kommentera