Carl Johan Gethe

geeteCarl Johan Gethe föddes 30/4 1728 och dog 11/7 1765. Han var sjöofficer. Han var gift med Barbara Christina Gyllengrip. De fick 6 barn varav bara två döttrar överlevde till vuxen ålder. En av dem dog dock som 19-åring medan den andra dottern gifte sig med majoren Johan Henrik Steuch.

Ganska lite är känt om Gethes barndom. Han växte upp gården Snesslingeberg i Roslagen. Fadern hade återköpt gården då han pensionerade sig som överstelöjtnant efter att ha deltagit i Karl XII:s krig.

I mars 1745 blev den unge Gethe volontär vid amiralitetet och började studera de nautiska vetenskaperna. Snart deltog han i arbetet att sjömäta och rita sjökort och kartor över den finska skärgården. Arklimästare vid amiralitetet blev han 1748-12-27

På hösten samma år ansökte han om permission för att följa med på ostindiefararen Götha Leijons seglats till Kina. Han skrev under resan en reseberättelse och ritade en rad teckningar.

När han återvände 1749 återgick han i flottas tjänst och arbetet med att kartlägga skärgården.  År 1751 utnämndes han till konstapel och genomgick senare löjtnantsexamen. På hösten samma år anhöll han om permission för att gå i utrikes tjänst. Han höll dock på att omkomma då  skeppet han färdades med var nära att gå under i en storm. Han tog sig ändå till Amsterdam i hopp om att hitta att fartyg att tjänstgöra på. Detta lyckades emellertid inte och Gethe fick återvända till hemlandet och återgå till sjömätningsarbetet med dystert sinne.

Han ägnade sig åt detta i ytterligare något år men tog sedan avsked 1758 för att ägna sig åt den gård i Skåne, Måryd, som tillfallit honom genom giftermål. Vad som hände honom där är okänt och han dog 11 juli 1765, blott 37 år gammal.

En längre berättelse om Gethe har skrivits av Torbjörn Dalnäs och bland annat publicerats i Utkik över sju hav, en 30-årskavalkad, 2011.

Ett svar på ”Carl Johan Gethe”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.