Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Auguste Tabuteau

Auguste Tabuteau (1696-1755) föddes i Amsterdam som son till hugenotter som blivit utvisade från La Rochelle i Frankrike på grund av ediktet i Nantes. Faderns namn var Etienne Tabuteau (ofta kallad Stephen) och moderns Renee Bion. Han blev nederländsk medborgare men flyttade till London som ung och blev 1722 en naturaliserad brittisk medborgare. 1724 gifte han sig med en dotter till en annan affärsman från La Rochelle, också hon från en hugenottfamilj. Mellan 1724 och 1731 fick paret 4 barn, alla födda i England.

1731 började Tabuteau arbeta för Ostindiska kompaniet och var superkargör på den fjärde resan med Friedericus Rex Sueciae liksom på Suecia 1737-38, resan med Götheborg 1743-45 som slutade med en grundstötning i Göteborgs hamninlopp.  I svensk tjänst gick han oftast under namnet Anders Taubeltou eller Anders Tabeltou.

Auguste Tabuteau blev kvar i Göteborg så länge det pågick en rättstvist om fartyget, dess last och grundstötning. Därefter lämnade han staden och återvände sannolikt hem till Amsterdam där han snart fick anställning i det holländska Ostindiska Kompaniet (VOC). 1749 gick han ut med fartyget Hartenkamp för en resa till Batavia. Efter att han anlände dit reste han med skeppet Ida till Chinsura i Bengalen för att arbeta på VOC:s faktori där. Där levde han tills han dog 1755.

Advertisements

3 Responses to Auguste Tabuteau

  1. […] Johan Laurentz Rattenborg Superkargörer: Auguste Tabuteau, Charles Morford, Daniel Vignaulx, James […]

  2. […] Erik Moreen Superkargörer: Auguste Tabuteau, John Williams, Nils Ström, Andreas (Anders) Gotheen, Georg […]

  3. […] Benjamin Svensson, Thomas Nielson Superkargörer: Auguste Tabuteau, Andreas J. Flanderine, John Metcalfe, Nils Ström, Jacob […]

Kommentera