Andreas J Flanderin och Michel Verbeke

I svenska dokument går han oftast under namnet Andreas J Flanderine, men mer korrekt tycks vara Andreas Jacobus Flanderin utan e på slutet eller André Jacques Flanderin på franska.. Han föddes 1708 och dog 1763.

Han arbetade först i  Oostendekompaniet och därefter i Svenska Ostindiska kompaniet, men var huvudsakligen en affärsman med en handelsfirma i Oostende.

1725 seglade han som 17-åring för första gången till kanton med ett av Oostendekompaniets fartyg. Han var upptagen i rullan för fartyget Keyserinne men tycks enligt skeppsjournalerna ha varit på det fartyg som seglade samtidigt, Marquis de Prié. På denna resa var också hans bror Jean-Baptiste Flanderin med som skeppsskrivare. Flanderin stannade en tid i Kina därefter men var tillbaka i Oostende innan 1732 då han återigen seglade ut till Kanton, nu som superkargörsassistent på skeppet Duc de Lorraine. Han stannade då i Macao och skulle bli upplockad av fartyget Concordia. Men Concordia kom aldrig till Kanton utan nöjde sig med de affärer de gjort i Bengalen. 1734 seglade han dock tillbaka till Europa med ett skepp från det franska Ostindiska kompaniet. Därefter tog han arbete i Svenska Ostindiska Kompaniet.

Flanderine var superkargör på Friedericus Rex Sueciae under ett par resor, 1737-39, 1740-42 och 1744-45. Vid resan till bengalen 1740-42 gjord han många inköp från Francois de Schonamille, en handelsman från Oostende som länga varit verksam i Bengalen. Francois de Schonamille var morbror till Daniiel Vignaulx, en annan flamländsk superkargör som tog jobb i det svenska kompaniet.

Efter den sista resan med Friedericus Rex Sueciae tycks han ha lämnat sjöresorna för att enbart bli investerare och impertör till Oostende av de varor svenska ostindiefarare tog hem. Han var intressent i expeditionen med Friedericus Rex SueciaeStockholm och Riddarhuset 1740-42.

En annan flamländsk superkargör i det svenska Ostindiska Kompaniet var Michel Verbeke (Michill Verbecke). Han var systerson till Andreas J Flanderin och gjorde två resor som superkargör, på Cronprinsen Adolph Friederic 1746-48 och med Götha Leijon 1750-52.

 

Advertisements

4 Replies to “Andreas J Flanderin och Michel Verbeke”

  1. Pingback: Götha Leijon | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Calmar | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Friedericus Rex Sueciae | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Cronprinsen Adolph Friederic | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.