Coppinger

Bland de personer som i allmänhet betraktas som skottar i Svenska Ostindska kompaniets tjänst fanns både engelsmän och irländare. Kanske främst de senare då det fanns en irländsk koloni i Oostende. Två av dessa irländare var James-Adam Coppinger och hans farbror Thomas Coppinger.

James-Adam Coppinger flyttade från Cork till Oostende senast år 1723. Han började som bokhållare i Thomas Rays firma, ett av de större irländska handelshusen på orten. Därefter fick han genom förmedling av Thomas Ray anställning i Oostende-kompaniet och genomförde två resor till Kanton med deras fartyg. Han tog senare arbete i det Svenska Ostindiska Kompaniet och seglade bland annat som superkargör på Drottningen av Sverige 1742-1744.

Hans farbror grundade år 1728 en firma i Oostende tillsammans med Cork-köpmannen Patrick Sarsfield. Sarsfield & Coppinger var ett av de absolut ledande smuggelnätverken under den tid firman existerade. 1732 gick dock Sarsfield i konkurs och hamnade i fängelse under flera år. Den gemensamma firman fick då avvecklas. Den viktige irländske handelsmannen Charles Hennessy i Oostende gifte sig 1944 för andra gången, då med Mary Coppinger, syster till Thomas Coppinger.

Både Thomas Coppinger och James-Adam Coppinger köpte te på Ostindiska Kompaniets auktioner i Göteborg och sålde därefter det mesta till Charles Hennessy. De bedrev också europeisk handel med vin och andra alkoholhaltiga drycker, också detta ihop med Hennessy som var en av Europa största vinhandlare. Hennessy var också en viktig organisatör av smuggling till Storbritannien av bland annat te som köpts från Svenska Ostindiska Kompaniet. Ofta passerade varorna Färöarna på sin väg till Skottland. Utöver Hennessy var andra viktiga importörer av te från Göteborg till Flandern Joannes de Clerck, Andreas Jacobus Flanderin, Nicolaes Carpentier, Guilielmo de Brouwer och John Gould. John var också irländare och Flanderine arbetade i Svenska Ostindiska Kompaniet en tid.

James Hennessy, son till Charles Hennessy,  tog vid faderns död år 1758 över ledningen av företaget tillsammans med svågern Thomas Blake, gift med Elisabeth Hennessy, syster till James Hennessy. 1760 dog James Hennessy och den yngre brodern Patricius Hennessy tog över ledningen av firman som därefter gick under namnet Patricius Hennessy & Co. Även hans äldre bror Thomas Hennessy var delägare. 1776 flyttade P. Hennessy till Bryssel efter att han gift sig med Anne-Marie Danoot, dotter till en bankir. Handelsfirman i Oostende omorganiserades därför två år senare så att Patricius Hennessy behöll 5/12, medan Thomas Blake Sr fick 3/12, Edmond Blake 2/12 och Thomas Blake Jr 2/12.

En kusin till syskonen Hennessy, Robert Hennessy, grundade den välkända cognacsfirman. Han arbetade i Oostende som handelsman till 1765.

Andra källor:

Jan Parmentier, The Sweets of Commerce: The Hennessy’s of Ostend and their Network in the Eighteenth Century, i David Dickson et al. (red), Irish and Scottish Mercantile Networks
Jan Parmentier, The Irish Connection
Jan Parmentier, Het gezicht

Advertisements

4 svar till “Coppinger”

  1. Pingback: Drottningen af Swerige | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Calmar | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Götheborg | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Tesmuggling som affärsidé - Svenska Ostindiska Kompaniet | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.