Otto Sylwan

Otto Sylwan

Otto Sylwan

Otto Sylwan, född den 22 augusti 1864 i Kristianstad, död den 15 januari 1954 i Göteborg, var en svensk litteraturhistoriker, professor och rektor vid Göteborgs högskola. Han var son till överstelöjtnant Otto Sylwan och Anna Sylwan, född Wendel.

Sylwan blev filosofie kandidat vid Lunds universitet 1886, filosofie licentiat och doktor där 1892, docent i litteraturhistoria och estetik samma år, professor i estetik samt i litteratur- och konsthistoria vid Göteborgs högskola 1901, högskolans rektor 1914-1931 och professor emeritus 1931. Den 28 maj 1942 promoverades Sylwan till jubeldoktor vid Lunds universitet.

Otto Sylwan var ledamot av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg, av Vitterhets- historie- och antikvitetsakademien, av Humanistiska vetenskapssamfundet i Lund, vice ordförande i styrelsen för Göteborgs museum samt styrelseordförande i Göteborgs stadsbibliotek.

Sylwan fick motta Göteborgs stads förtjänsttecken den 4 juni 1948, med följande motivering: ”I raden av stora namn på den humanistiska forskningens fält, har Otto Sylwan hävdat sig som en av våra främsta. Som rektor vid Göteborgs högskola och som ordförande i styrelsen för stadsbiblioteket har han dessutom utfört en administrativ gärning av stort värde. När jag i dag har nöjet att till Er, Otto Sylwan, överlämna stadens eget förtjänsttecken, så hyllar vi dock främst den frejdade litteraturhistorikern, de humanistiska vetenskapernas trogne vårdare i vår stad.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.