Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Gösta Göthlin

Gösta Valdemar Göthlin, född 27 juni 1877 i Norra Råda församling, Värmlands län, död 12 februari 1966, var en svensk läkare.

Han var son till överläkare Gustaf Göthlin och Hedvig Geijer. I sitt första äktenskap som ingicks 1906 var han gift med Lily Friedländer (1873-1925), dotter till grosshandlaren Herman Friedländer och Bettina Levisson. Efter hennes död gifte han år 1929 om sig med arkitekten Ingrid Wallberg.

Göthlin blev medicine kandidat 1900 i Uppsala, medicine licentiat i Stockholm vid Karolinska institutet 1905, prosektor vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och föreståndare för stadens bakteriologiska laboratorium 1906–1910, sundhetsinspektör i Göteborg 1910 och grundare av därvarande bostadsinspektion och dispensär samt förste stadsläkare.

Han var vidare ledamot av Kommittén angående bostadssociala minimifordringar och flera andra kommissioner och sällskap samt författare till avhandlingar inom patologi, bakteriologi, hygien och socialhygien.

Han var också aktiv i en mängd föreningar och var exempelvis ordförande i styrelsen för Fredrika Bremer-förbundets sjuksköterskebyrå, styrelsemedlem i Göteborgs orkesterförening från 1911, Göteborgs lyriska teater från 1922 och ordförande i Sällskapet Gnistan 1917-21.

Advertisements

2 Responses to Gösta Göthlin

  1. […] Stavenow, Erik Björkman, Evald Lidén, Otto Lagercrantz, Axel Nilsson, Erland Nordenskiöld, Gösta Göthlin, Albert Lilienberg och Peter […]

  2. […] Stavenow, Erik Björkman, Axel Romdahl, Otto Lagercrantz, Axel Nilsson, Erland Nordenskiöld, Gösta Göthlin, Albert Lilienberg och Peter […]

Kommentera