Olof Traung

Sven Olof Teodor Traung, född 8 augusti 1888 i Arvika, död 25 april 1958, var en svensk varvsägare, sjökapten, museiman och författare. Han var son till skeppsredaren Teodor Traung och Elin Tenow samt morbror till kokboksförfattaren Pernilla Tunberger. Från 1917 var han gift med Ellen Högström, dotter till kapten F. Högström och Lili Folmer.

Åren 1902–1907 var Traung till sjöss, blev sjökapten 1908, reservofficer 1909, bedrev studier vid British Museum 1909–1910. Åren 1911–1915 var han överlärare och chef för Sjömannasällskapets skolfartyg Benjamin. 1911–1914 skrev han för Svenska Dagbladet. 1915 blev han föreståndare för Sjöfartsmuseet och VD för AB Nautic som han startat samma år. Samma åt startade han också AB Skeppsmodeller tillsammans med några andra. 1923 bytte företaget namn till AB Sverre. Under Göteborgsutställningen 1923 var han chef för sjöfartsavdelningen. Han var också ledamot i styrelsen för Sjöfartsmuseet och Broströmska donationen.

I slutet av 1920-talet flyttade AB Sverre ut till Kärra på Hisingen där företaget köpt ett litet varv, Nyebro pråmvarv. Varvet byggdes ut och började förutom modeller också att bygga riktiga båtar som exempelvis livbåtar, fiskebåtar och fritidsbåtar. Familjen Traung flyttade samtidigt ut till Kärra gård som de döpte om till Sverregården.

Föreningen Gathenhielm
Från Föreningen Gathenhielms sammanträde på Sjöfartsmuseet den 19 april 1955, varvid bl.a. frågan om Gröna gatans bevarande debatterades. Göteborgs historiska museums modell av några av de aktuella byggnaderna beskådas av fr.v.: fil. dr Stig Roth, stadsplanechef Koj Jonsson, ordf. i drätselkammarens 1 avd. dir. Sven Ericson och kapten Olof Traung. Bild: Göteborgs Stadsmuseum
Advertisements

2 Replies to “Olof Traung”

  1. Pingback: Bröderna i Böödalen | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Werner Lundqvist | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.