Teto Ahrenberg

Theodor Arhenberg

Theodor Ahrenberg

Theodor August Ossian Ahrenberg, känd som Teto Ahrenberg, född 2 mars 1912 i Vasa församling i Göteborg, död 21 juni 1989 i Schweiz, var en svensk affärsman och konstsamlare.

Ahrenberg växte upp i Göteborg och var son till skeppsredaren Ossian Ahrenberg och Naéma Wijkander som var dotter till professor August Wijkander. Precis som sin far arbetade Ahrenberg inom rederibranschen, som redare och företagsledare.

Han var gift fyra gånger. Första gången 1936–1937 med Elwi Galeen (1913–2008), dotter till regissören Henrik Galeen och Elvira Adler samt omgift med Nils Jerlov. Andra gången var han gift 1944–1946 med Birgit Lilian Israelsson (1917–1994). De fick en son: Sven-Gösta Ahrenberg (född 1939). 1946–1955 var han i sitt tredje äktenskap gift med Birgit Westerberg (1909–1977) , dotter till industrimannen Sten Westerberg och Britta Bernhardt.

Fjärde gången gifte han sig 1956 med Ulla Frisell (född 1931), dotter till ingenjören Hjalmar Frisell och Esther Nelson. De fick fyra barn tillsammans: Marié Ahrenberg (född 1954), Heléne Ahrenberg (född 1956), Staffan Ahrenberg (född 1957) och Annette Ahrenberg (född 1959).

På sina många resor i Europa fick Ahrenberg upp ögonen för modernistisk konst och började efter andra världskriget samla på samtidens stora konstnärer vilket senare kom att bli en av Europas viktigaste konstsamlingar under efterkrigstiden. Ahrenberg fick så småningom kontakt med konstnärer som Pablo Picasso, Henri Matisse och Fernand Léger, vilka umgicks med Ahrenberg och hans familj.

Under 1950-talet utvidgade Ahrenberg sin verksamhet som mecenat och konsthandlare och han köpte mycket konst och satt i flera konstinstitutioners styrelser. Ekonomin blev så småningom sämre och Ahrenberg försökte då donera konst till Nationalmuseum i utbyte mot kontantlån men fick avslag. Han försökte även göra donationer till Pontus Hultén och Moderna Museet men utan framgång. Som en följd av museernas ovilja att tillmötesgå Ahrenberg bestämde han sig för att uppföra ett eget museum ritat av hans vän Le Corbusier. Projektet presenterades 1962 men realiserades aldrig på grund av finansiella problem. Kort därefter häktades Theodor Ahrenberg i sin frånvaro för skattebrott. Han befann sig i sitt hus i Schweiz. Den svenska staten beslagtog hans egendomar och hans konstsamling som senare såldes på exekutiv auktion. Ahrenberg drog sig tillbaka men fortsatte att samla konst.

Ahrenbergs första konstsamling som blev beslagtagen av staten, innehöll runt 3 000 konstverk. Några av de internationella konstnärerna i samlingen var Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Marc Chagall, Le Corbusier och Mark Tobey. Några av de svenska konstnärer som fanns i samlingen var Carl Kylberg, Olle Baertling, Einar Hylander, Öyvind Fahlström och Carl Fredrik Reuterswärd. Det fanns också en del konst av för omvärden rätt okända konstnärer från Östeuropa, däribland Tadeusz Kantor.

Efter att staten beslagtagit den tidigare konstsamlingen och Ahrenberg emigrerat till Schweiz byggde han upp en ny konstsamling. Han fortsatte att bjuda in konstnärer till sitt hem och köpte konst av Sam Francis, Christo, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Meret Oppenheim och Heinrich Richter. Samlingen består av omkring 6 000 verk.

Efter Ahrenbergs död har konstsamlingen förvaltats av änkan Ulla Ahrenberg och sonen Staffan Ahrenberg.

Släktskapsförhållanden: Teto Ahrenberg

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Ossian Ahrenberg | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Intressant på SVT Play om konstsamlare och skattesmitare | Svensson

  3. Pingback: Gamla Göteborg under 2017 | Det gamla Göteborg