Familjen Ahrenberg

Ett av de äldsta köpmanshusen därstädes är det Ahrenbergska, som grundlades år 1826. Den Ahrenbergska familjens stamfäder härstamma från gården Arnebo på Inland, och gamle Simon Elias Ahrenberg, som blev den först bemärkte av släkten, hade god rot i den kundkrets, för vilken han öppnade sin affär i ett gammalt oansenligt stenhus på Hallska tomten i hörnet av Postgatan eller Sillgatan, vilket antagligen byggts av John Hall d. y.

Simon Ahrenberg utvecklade affären snabbt och gjorde den ansedd för redbarhet och soliditet i hela Göteborgs omnejd, Bohuslän, Västergötland, Dalsland o. s. v. Det var en äkta gammaldags hökarebod, i vilken bönderna förtroendefullt insatte sina besparingar, lika säkert som i en bank. Och till densamma sällade sig omsider skeppshandeln, fourneringen av proviant etc. för de i närheten liggande kanalbåtarne. Fattiga och strävsamma bönder och fiskare bland kundkretsen hjälpte han för övrigt med lån till att bygga hus och båtar.

Den gamle hedersmannen, som var född 1796, dog 1870, efterlämnande minnet av en varmhjärtad, för samhällets väl intresserad personlighet, en givmild gynnare av kyrkobyggen och en frikostig donator till välgörande stiftelser.

Hans broder Anders Ahrenberg hade blivit kompanjon i affären 1848, och tjugo år därefter blevo två brorsöner, Olof Ahrenberg och Theodor Ahrenberg, delägare. Den sistnämnde drog sig emellertid redan 1874 tillbaka för att uteslutande ägna sig åt skeppsrederi. Dessa män äro nu ur tiden: Anders dog 1877, Olof 1897 och Theodor 1908.

År 1887 övertog Ahrenbergska firman västra delen av Hallska tomten och 1902 revs det gamla huset och byggdes ett nytt. Det nya är en tornkrönt tre våningars byggnad, som med sin ljusa exteriör livar upp omgivningen. Firman ledes nu av en ättling till en av de gamle Ahrenbergarna,  herr Ragnar Ahrenberg.

CRA Fredberg

Släktskapsförhållanden:

Ett svar på ”Familjen Ahrenberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.