Aron Katz

Aron Katz

Aron Katz

Från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet var det en stor utvandring av judar från östra Europa. De flesta reste till USA, men en del stannade av olika skäl i andra länder. En liten del hamnade i Sverige. En av de som utvandrade till Sverige var Aron Katz, som föddes i Polen, sannolikt på en herrgård vid namn Barglowka. Officiella uppgifter anger dock Sidra som födelseort. I Sidra fanns det en judisk församling.

Efter att ha gjort sin värnplikt utvandrade Aron Katz till Lund i Sverige år 1900 där han var ett par år innan han återvände till hemlandet där han 1904 gifte sig med Rebecka Feinstein.  Hon var född 1880 och Aron Katz förmodligen 1877.  De nygifta bosatte sig i Bialystok där Aron Katz drev en liten textilfabrik. 1905 utsattes judar i Bialystok för en omfattande pogrom. Många dödades och Aron Katz misshandlades svårt. Efter det bestämde sig Aron Katz för att lämna Polen.

1906 bosatte sig familjen (Aron, Rebecka och Elias Katz) sig i Masthuggets församling i Göteborg. På Risåsgatan 11, ett landshövdingehus på Skansbergets sluttning. Också bröderna  Sam (Josef) och Michel Katz 1907 flyttade med Aron och hans familj till Sverige. Senare flyttade också brodern Pesach och systern Gitel (kallade sig Enny i Sverige) till Sverige.

1907 flyttade familjen Aron Katz till Skanstorget 6 i Haga. Samma år föddes dottern Laila (Lina, Lea) och 1910 dottern Dora. Både Risåsgatan och Skanstorget låg i Göteborgs ”judiska kvarter” vilka omfattade Haga och Långgatorna närmast Linnégatan dit många flyttade från trähusen i Haga. År 1888 grundades en synagoga på Kaponjärgatan i Haga, kallad Minjen. Den flyttades 1923 till Andra Långgatan där den låg kvar till 1975 för att sen flytta till Storgatan där den ligger än idag. 1910 bodde såväl Aron Katz med familj som brodern Sam (Samuel) Mosesson Katz med familj i Haga församling. Samma år flyttade dock Aron Katz till Björketorp i närheten av Rävlanda.

I Göteborg började Aron Katz först att arbeta som gårdfarihandlare. Hindås låg inom det distrikt där han arbetade. En av de första i Hindås kunderna blev grosshandlarfrun Elsa von Reis, gift med Gustaf von Reis som var av judiskt ursprung, men vid denna tid aktiva i den kristna kyrkan. Sonen Elias biträdde periodvis sin far på resorna.

1910 bildade bönderna kring Hindås ett kooperativ för att driva en lanthandel, Hindås Kooperativa Handelsförening upa. Aron Katz anställdes för att förestå butiken. 1915 fick Aron Katz köpa affären inklusive fastigheten. Rebecka Katz, som snabbt lärt sig bra svenska, skötte affären. Aron Katz fortsatte för sin del med gårdfarihandel.

1923 startade så Aron Katz en affär på Korsgatan 8 i Göteborg, A. Katz Sko- och Beklädnadsmagasin.  Han började därefter pendla från hemmet i Hindås till affären i Göteborg men 1927 flyttade familjen tillbaka till Göteborg. De bosatte sig förts på Engelbrektsgatan i Vasastaden och senare på Sten Sturegatan på Heden.

År 1926 öppnade Aron Katz också en affär i Alingsås. Denna förestods till en början av sonen Elias Katz men hela verksamheten övertogs 1935 av systern Laila och hennes man Manne Goldman. De drev affären i många år innan de flyttade till Stockholm. Butiken som sådan fanns kvar in på 2000-talet.

1928 övertogs affären i Hindås av AB Hindåsen med Aron Katz och Edor Persson som ägare. 1930 köpte Edor Persson ut Aron Katz ur företaget. 1945 delades detta företag i två delar, en del med livsmedelsverksamheten som köptes av Eric Skoglund och en del som ägdes av familjen Persson som sålde kläder, böcker, skor och bosättningsartiklar. Livsmedelsaffären finns numera i en nybyggd lokal och heter Ica Hindåsen.

År 1928 köpte Aron Katz Theodor Petterssons klädeshandel vid Kungstorget i Göteborg. Det nya namnet på affären blev Pettersson & Katz även om Katz var ensam ägare av butiken. Ursprungsfirman fick samma år  betalningsproblem men överlevde tack var en ackordsuppgörelse med nedskrivning av skulderna. Verksamheten flyttades till den nyligen uppköpta butiken vid Kungstorget och så övertogs alltihop av det nybildade AB Pettersson & Katz.

Företaget hade i början av 1930-talet stora ekonomiska problem men överlevde med bankernas hjälp. Aron Katz motarbetades också kraftigt av andra klädhandlare som Rickard Berlin, Valerius Hansson och Sven Gulin, inte sällan med antisemitiska argument.

Rebecka Katz dog 1944. Efter Aron Katz död år 1950 övertogs företaget av barnen Herman Katz, Macke (Max) Katz och Eva Katz, gift Anjou. Max Katz som inträdde i verksamheten redan 1945 och Eva Anjou var de som skötte verksamheten. Herman Katz var advokat och drev en egen advokatbyrå. 1975 sålde de tre barnen företaget som dock fortsatte i samma lokaler med nya ägare.  På 1980-talet flyttade affären till Korsgatan och drevs vidare till cirka 2003-2004 under namnet Katz.

Herman Katz donerade för sin del pengar till en stiftelse var avkastning används till Neuberghska Ålderdomshemmet/Bambergska Vårdhemmet medan Max Katz, Gisela (Gia) Katz, Herman Katz, Eva Anjou och Anders Katz genom donationer skapat Stiftelsen Katz Judiska kulturfond. I styrelsen för denna stiftelse sitter Katarina Katz och hennes mor Gisela Katz (1926-) som var gift med Max Katz (1918-??).

Olle Katz som genom donation skapat Katz stiftelse för utbildning och internationell förståelse hos Göteborgs ungdomar är sonson till Aron Katz bror Samuel (Sam) Katz (1889-1959) och Ester Ida Levinsson. Hans faster Märta Katz (1916-2001) var gift med den tidigare vänsterpartiledaren C.H. Hermansson.

Källa förutom länkat: Dan Korn, Aron Katz – ett judiskt liv, 2005

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.