Stiftelsen David Carnegies donationsfond till Göteborgs Högskola

Grunden till Stiftelsen David Carnegies donationsfond till Göteborgs Högskola var en donation från David Carnegie d.y. för bildandet av en högskola i Göteborg. David Carnegie d.y som vid denna tid bodde i Skottland övertalades av Oscar Ekman till att skänka medel till högskolans skapande.

Carnegie förklarade sig villig att till Göteborgs stad, inom sex månader efter det att stadsfullmäktige fattat beslut, överlämna ett belopp av 500 000 kronor, under förutsättning att fullmäktige innan 1887 års utgång beslutade om att använda de Lundgrenska och Magnusska donationerna som gjorts med samma syfte, dock med vissa förbehåll.

Stiftelsen förvaltas av Göteborgs Universitet och hade 2014 tillgångar på 9,3 miljoner SEK.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.