Emily Dicksons stiftelse

Stiftelsen tillkom år 1916 genom donation av fru Emily Dickson (1842—1920), född Quensel. Hon var gift med Robert (Jamesson) Dickson (1819-1903)

Syftet var från början att bereda sunda och billiga bostäder åt barnrika familjer inom Göteborg. För ändamålet uppfördes först 13 bostadshus och senare ett till, alla i Gamlestaden.

emilydickson1916–25 uppfördes 13 bostadshus av trä i en våning. De ritades av den välkände arkitekten S Ericson och utformades i nationalromantisk anda. Husgruppen omfattade både ”stugor” för en familj och parvis sammanbyggda ”stugor” för två familjer. 1933 tillkom ett tvåvåningshus av trä i norra delen. Arkitekt för detta var K M Bengtsson.

Hela området präglades av höga sociala ambitioner. I ett av husen bodde en diakonissa som var ”vicevärd” för området och här fanns också en mindre samlingslokal där bl a barnen kunde tas emot.

1960–87 revs fyra av byggnaderna. Området rustades upp 1988 då de tio ursprungliga husen byggdes om och tre nya hus med i huvudsak samma utformning som de gamla uppfördes i södra delen. I östra delen har en modern barnstuga tillkommit. Husen ägs inte av stiftelsen idag.

Stiftelsen har idag ekonomiska tillgångar på 4,9 miljoner SEK och förvaltas av Göteborgs stad. Ändamålet har ändrats så att syftet idag är att den årliga avkastningen av stiftelsens medel, sedan minst en tiondel därav lagts till kapitalet, används som bidrag åt barnfamiljer i ekonomiska svårigheter förorsakade främst av alltför höga hyreskostnader.

Källa förutom länkat: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg del II, 2000

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.