Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Blanche Bonde (Dickson)

Blanche Bonde och sonen Thord Bonde

Blanche Bonde och sonen Thord Bonde

Blanche Bonde (1875–1960), född Dickson, var dotter till James Fredrik Dickson och Blanche Dickson. Hon var gift med Carl Bonde.  Paret Bonde bodde efter moderns död 1906 på Tjolöholm slott fram till skilsmässan år 1920. Därefter bodde Blanche Bonde främst i Stockholm men på Tjolöholm på somrarna och helgerna.

Hon var också känd för att hon drev Kennel Tjolö där hon i början av 1900 talet startade uppfödning av hundrasen Pomeranian (Dvärgspets hette det på den tiden). Blanche Bonde var den första uppfödaren i Sverige att importera rasen från England. 1924 var hon också den första uppfödaren som importerade en Cairnterrier till Sverige.

Blanche och Carl Bonde var de som 1906 donerade den fastighet som Blanche Dickson d.ä uppfört år 1901 till James F. Dicksons Minnesfond. Huset kallas numera Onsala herrgård.

Advertisements

One Response to Blanche Bonde (Dickson)

  1. […] av Blanche Dickson, som också ägde Tjolöholm, år 1901. Den ärvdes därefter av hennes dotter Blanche Bonde som var gift med Carl Bonde. De gav huset till Göteborgs stad varvid ett konvalescenthem vid namn […]

Kommentera