Mordet på Styrbjörn Colliander

Del 3 av 9 i serien Historiska brott

Styrbjörn Colliander som föddes född i Lund den 14 augusti 1940 och dog den 1 februari 1976 i Göteborg, var ägare till den legendarisk klubben Cue. Han var son till juristen Sven Larsson och Gunhild Colliander (1911-2002) som kom från en skånsk bankfamilj.

Tillsammans med Fabian Carlsson startade Colliander Cue Club 1966 i en lokal på Norra Larmgatan i Göteborg. Senare flyttade klubben till Köpmansgatan, där Colliander ensam drev verksamheten till 1969, då klubben flyttade igen till Kungstorget. Året därpå döpte Colliander om klubben till Gustavus Adolphus. Stägningen av klubben på Köpmansgatan skedde då huset skulle rivas inför bygget av Nordstans köpcentrum.

På kvällen den 1 februari 1976 avfyrade en 23-årig värnpliktig man, beväpnad med k-pist, sammanlagt 33 skott inne i klubblokalen. Omkring 400 ungdomar fanns i lokalen. Colliander och en 17-årig gäst dödades. 7-åring dog omedelbart av skottskador i buken medan Colliander, som fått flera skott i ryggen, avled på operationsbordet.  Utöver det skadades 5 andra personer. Mannen dömdes senare för dubbelmord och mordförsök till sju års fängelse. Anledningen till att han sköt mot besökare och personal på klubben var att han, enligt egen utsago, vid ett tidigare tillfälle några månader tidigare avvisats från klubben.

Tre militärbefäl utreddes av militäråklagaren vid Göteborgs tingsrätt för tjänstefel på grund av skjutningen. Ett av de tre befälen tillhörde det kompani där den för dödsskjutningen på diskoteket anhållne 23-åringen tjänstgjorde.

Övriga källor: Hans Sidén, 60-talspop i Göteborg, 1991, olika nummer av GP från 1976

Serienavigation<< Processen mot konsul GrebstGöteborgskan som föll offer för Jack the Ripper >>
Advertisements

2 Replies to “Mordet på Styrbjörn Colliander”

  1. Pingback: Cue Club | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Gamla Göteborg under 2017 | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.