Cue Club

Cue Club var en pop- och rockklubb i Göteborg som startades den 4 mars 1966 av Styrbjörn Colliander, ursprungligen från Lund, och Fabian Carlsson från redarfamiljen Carlsson, på Norra Larmgatan 6 i en lokal som tidigare inhyst Hjorths pianofabrik. En anekdot som återgetts av Hans Sidén i hans bok 60-talspop i Göteborg går ut på att de träffades när Fabian Carlsson råkade ha sänder en vägg mellan de två lokaler som de hyrt oberoende av varandra. De beslöt därefter att öppna klubben ihop. Bandet Que med Örjan Ramberg och Micha Gabay i spetsen hade tidigare också övat i en del av lokalerna.

Norra Larmgatan finns inte längre då den låg där Östra Nordstaden ligger idag. Redan i augusti samma år tvingades de att stänga vilket utmynnade i kravaller mellan ungdomar och polis, men Cue Club kunde öppna igen på Köpmansgatan 52 den 19 december 1966. Efter flytten lämnade Fabian Carlsson snart verksamheten och öppnade istället galleri. Först i Göteborg och sedan i London.

Nästa flytt skedde i september 1969, då till gamla Kungsgillets Danssalongs lokal vid Kungstorget 14. Premiärband den 5 september var hårdrockbandet Deep Purple. Colliander tyckte enligt Hans Sidén aldrig att det blev någon bra ”Cuestämning” i de nya lokalerna, varför klubben i mars 1971 döptes om till Gustavus Adolphus.

Natten till den 1 februari 1976 sköt en 23-årig värnpliktig vid Lv 6, beväpnad med k-pist, sammanlagt 33 skott inne på klubben, Colliander och en 17-årig gäst dödades och fem andra skadades lindrigt. Mannen dömdes senare för dubbelmord och mordförsök till sju års fängelse. Anledningen till att han sköt mot besökare och personal på klubben var att han, enligt egen utsago, vid ett tidigare tillfälle några månader tidigare avvisats från klubben.

Övriga källor: Hans Sidén, 60-talspop i Göteborg, 1991

Advertisements

Ett svar till “Cue Club”

  1. Pingback: Mordet på Styrbjörn Colliander | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.